Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 22:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fhm-delar-frustrationen-med-regionerna-over-sena-vaccinleveranser/

Sverige

FHM: Delar frustrationen med regionerna över sena vaccinleveranser

Sören Andersson.
Sören Andersson. Foto: Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndighetens vaccinansvarige Sören Andersson uppger att han delar regionernas frustration över sena vaccinleveranser. Samtidigt hävdar han att de är helt i händerna på tillverkarna, som ofta ger besked i sista minuten.

– Ibland kommer det väldigt sent, det är snarare regel än undantag, säger han.

Sverige dras med försenade vaccinleveranser från Pfizer, Moderna och Astra Zeneca. Redan i januari uttryckte Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare Kristine Rygge frustration över att det saknas vaccin.

– Och det är ju trist för vi har ju möjlighet att vaccinera så mycket mer. Vi har en organisation och en vilja, både hos vårdgivare och invånare som långt övergår leveranser. Så ge oss vaccin så kan vi vaccinera mycket, mycket mera, sade hon.

Förra veckan riktade även Skånes regiondirektör Alf Jönsson kritik mot de försenade vaccinleveranserna.

– Vi har material, vi har medarbetare, vi har en mycket hög kapacitet. Men var är vaccinet? sade han.

Sören Andersson, FHM, chef på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten, säger att han förstår regionernas frustration men menar att de är helt i händerna på tillverkarna.

– Ofta får vi besked i princip en dag innan att det blir en ändring och då kommunicerar vi det direkt, säger han.

Han menar att Folkhälsomyndigheten ända sedan i höstas har flaggat för att den här situationen kan uppstå, så att alla regioner ska vara mentalt förberedda.

– Det är klart att det ändå blir frustrerande när det blir så.

Sören Andersson uppger att de försöker ha en tät dialog med regionerna, smittskydden och ansvariga vaccinsamordnaren.

– Så fort vi vet att vi får en förändring skickar vi ett meddelande men ibland kommer det väldigt sent, det är snarare regel än undantag. Då kan vi inte göra så mycket mer än att meddela det.

Samtidigt påminner han om att vi för ett halvår sedan inte ens visste om det skulle gå att ta fram vaccin eller att vaccinera mot covid-19. Han drar paralleller till hiv, som det fortfarande inte finns något vaccin mot.

– Nu har man på rekordtid tagit fram vaccin. Jag vill inte bagatellisera eller bortse från frustrationen och irritationen, som jag delar med regionerna, över att leveransplanerna inte riktigt håller. Likafullt får vi ett antal hundratusen doser per vecka nu framöver. Jag tycker att det i grunden är helt fantastiskt.

Hade man kunnat ta höjd för leveransproblemen och varit ännu tydligare med att det här inte skulle gå på räls?

– Man kan alltid fundera över vad man hade kunnat göra bättre. Det är klart att man kunde ha planerat för en mindre tilldelning, men hade vi då fått in vacciner enligt den ursprungliga planen hade frustrationen varit åt det omvända hållet.

Läs mer:

Vaccinleveranser till Sverige försenas – och halveras

Samordnaren: Ingen kan tränga sig före i vår vaccineringskö

Ämnen i artikeln

Västsverige
Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt