Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 18:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fhm-kommuner-som-forbjuder-besok-pa-aldreboenden-bryter-mot-lagen/

SVERIGE

FHM: Kommuner som förbjuder besök på äldreboenden bryter mot lagen

Foto: Emil Langvad

På torsdagen lyfte regeringen besöksförbudet på svenska äldreboenden, men vissa kommuner vill fortsätta hindra besökare, vilket enligt Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad är olagligt.

– Myndighet, kommun, eller smittskyddsläkare kan inte förbjuda besök, det måste komma från regeringen, säger hon.

På torsdagen hävdes det besöksförbud på vård- och omsorgsboenden som infördes den 1 april, ett besked som har tagits emot med blandade reaktioner från regioner och kommuner.

Ett mindre antal kommuner har valt att motsätta sig beslutet och förlänga besöksförbudet i olika omfattning, några av dessa är enligt SVT Nyheter: Askersund, Bollebygd, Västervik, Ludvika och Leksand.

Både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen meddelade under dagens presskonferens att man anser att kommunerna agerar utanför lagen.

– Det är myndiga personer som bor i sitt eget boende och det finns ingen laglig grund för att hindra dem från att ta emot besökare, man får agera precis som för alla andra personer i riskgrupp i samhället att man får uppmana och underlätta på olika sätt så att man följer rekommendationerna, sa Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen under presskonferensen.

För DN utvecklar Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad varför lokala besöksförbud inte är tillåtna.

– Rörelsefriheten och rätten till familjeliv är grundlagsskyddade rättigheter som gäller alla. Om beslutande kommun inför besöksförbud som inskränker det så är det olagligt.

– En myndighet, kommun, eller smittskyddsläkare kan inte förbjuda besök, det måste komma från regeringen.

Hon säger att lokala beslut av den här typen i förlängningen kan vara skadliga för samhället.

– Det är viktigt att man följer lagstiftningen, annars tappas förtroendet för myndigheterna. Det gäller att man har tillit till att myndigheter håller sig inom lagen. Annars kan man urholka förtroendet om kommunerna gör annat än det som alla måste följa, det är det som är allvarligt.

Kommuner som fortsätter att förbjuda besök på äldreboenden riskerar att klandras av Justitieombudsmannen, och Folkhälsomyndigheten har inget ansvar för att se till att kommunerna följer reglerna, enligt chefsjuristen.

– Folkhälsomyndigheten kommer att besluta om tillfälliga rekommendationer, då kan det gälla exempelvis två veckor för att få ner smittan, men då är det bara en rekommendation, man kan inte hindra någon från att träffa en anhörig eller enskild från att gå ut, säger Bitte Bråstad.

Läs mer:

Besöksförbudet hävs på äldreboenden

Så ska äldreboendet skydda de äldre

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt