Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-25 02:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fhm-sverige-behover-fortfarande-stora-vaccinleveranser/

SVERIGE

FHM: Sverige behöver fortfarande stora vaccinleveranser

Bild 1 av 2
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 2 av 2 Att vaccindoser kommer att behöva slängas är ofrånkomligt, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Tiotusentals vaccindoser kan behöva slängas på olika håll i Sverige när efterfrågan minskar. Samtidigt anser Folkhälsomyndigheten att det är för tidigt att minska leveranserna in till landet.

– Vi är fortfarande i behov av stora leveranser, men är redo att trycka på stoppknappen så fort det är möjligt, säger generaldirektör Johan Carlson.

I början av september varnade vaccinatören Doktor24 för att bokningsviljan i landet minskar i takt med att vaccingraden ökar bland befolkningen. Resultatet blir att vaccin riskerar att nå sitt bästföredatum och måste slängas.

Trots signalerna har Folkhälsomyndigheten ännu inte dragit ned på leveranserna av vaccinen som i dag ges till svenskarna – mrna-vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna.

I veckan väntas sammanlagt nästan 450 000 nya doser från tillverkarna komma till Sverige. Nästa vecka ökar prognosen något. Ändå ser Folkhälsomyndigheten ingen anledning att minska inflödet, enligt generaldirektör Johan Carlson.

Hur kommer det sig?

– Det är fortfarande så att vi har många ovaccinerade, vilket kommer kräva ganska stora volymer av vaccin. Plus att vi måste ta höjd för om vi ska börja ge en tredje dos till stora grupper i samhället senare höst, säger han.

Samtidigt följer myndigheten utvecklingen noga och utvärderar kontinuerligt det svenska vaccinbehovet sett till den efterfrågan som finns. När tillräckligt vaccin finns är Folkhälsomyndigheten redo att pausa leveranserna.

Precis som Anders Tegnell tidigare varit inne på menar Johan Carlson att kasserade doser är ofrånkomligt i ett framgångsrikt vaccinationsprogram.

– Ju mindre, desto bättre – men att ha en nollvision på området är inte möjligt.

– Jag tror att man måste inse att de här här närmast perfekta flödena med tillförsel av vaccin blir svårare att upprätthålla i ett läge där det går trögare med vaccinationstakten.

När arbetet nu ställs om och arbetet på massmottagningarna minskar finns det risk att fler doser än tidigare kommer att behöva slängas, enligt Johan Carlson. Samtidigt tror han regionerna kommer att kunna hantera utmaningen.

– Man måste ha en större flexibilitet och inse att det inte kommer vara det här massinflödet av människor längre. Då får man räkna med att färre doser går åt.

– Ibland kanske man har tagit höjt för ett önskat läge snarare än ett beräknat läge. Samtidigt vill man inte missa människor som kommer. När de väl är på plats måste man kunna erbjuda doser. Så det är en svår balansgång, säger han.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt