Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fhms-nya-riktlinjer-efter-forsta-november-vaccinerade-behover-inte-testa-sig/

SVERIGE

FHM:s nya riktlinjer efter första november: Vaccinerade behöver inte testa sig

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef och biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, meddelade under dagens pressträff nya riktlinjer för testning av covid-19.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef och biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, meddelade under dagens pressträff nya riktlinjer för testning av covid-19. Foto: Lars Schröder/TT

Från och med den första november behöver inte längre fullvaccinerade testa sig för covid-19 vid symtom. Det meddelade Folkhälsomyndigheten under torsdagens pressträff, med hänvisning till att Sverige just nu har en stabil smittspridning.

Under pressträffen med ansvariga myndigheter berättade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef och biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, om de nya rekommendationer som skiljer sig åt mellan vaccinerade och ovaccinerade efter månadsskiftet.

Fullvaccinerade, personer som nyligen har haft covid-19 eller som är under 6 år behöver inte längre testa sig för covid-19 vid symtom. Dessa kan alltså återgå till arbete, skola eller förskola när man känner sig frisk och har varit feberfri i ett dygn, även om visst symtom kvarstår.

Däremot gäller andra råd för folk som inte vaccinerat sig.

– För ovaccinerade gäller att man ska testa sig för covid-19 vid symtom, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon understryker att omfattande testning ska fortsätta att gälla vid smittspårning, i äldreomsorgen eller i sjukvården.

– Vi har fortsatt en smittspridning men den är nu på en stabil nivå och relativt låg jämfört med tidigare perioder.

Precis som innan pandemin, ska man alltid vara hemma vid sjukdom eller feber och enbart återgå till aktiviteter när man känner sig frisk, säger Karin Tegmark Wisell.

Under pressträffen betonade Karin Tegmark Wisell att Sverige har en god vaccinationstäckning och en stabil smittspridning. I åldersgrupperna 40 år och uppåt har över 80 procent fått två doser.

– Tittar vi i grupperna nedanför 40 år ser det betydligt sämre ut och där behöver vaccinationstäckningen öka, tillägger hon.

Vaccineringen av 12-15-åringar har inletts nu i oktober. Olika regioner och kommuner gör på olika sätt och det finns ännu samlad bild.

– Vi uppfattar att det går bra och att det finns stort intresse, säger Karin Tegmark Wisell.

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, påpekade att säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och infektioner är runt hörnet när vi närmar oss vintersäsongen och att det blir extra viktigt att fortsätta med hygienrutiner och andra smittskyddsåtgärder.

– Det är viktigt att alla inom vård och omsorg nu säkerställer att vård bedrivs på ett smittsäkert sätt, säger Iréne Nilsson Carlsson.

Fortsatt testning kommer att gälla för folk som varit i ett land utanför Norden, oavsett om man är vaccinerad eller inte. Denna riktlinje gäller till och med sista december.

Senaste veckan vårdas 209 patienter på sjukhus för covid-19. 22 av dem behöver intensivvård, enligt Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt