Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-09 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/finlands-utrikesminister-olyckligt-att-nagon-med-flit-vill-fordroja-natoprocessen/

SVERIGE

Finlands utrikesminister: Olyckligt att någon med flit vill fördröja Natoprocessen

”Min uppskattning är nu att ratificeringen kan ske efter det turkiska valet. Och det är ett faktum som vi får leva med”, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto till DN.
Foto: Vesa Moilanen/AFP

Finland kan tänka sig att gå vidare i Natoprocessen utan Sverige – men bara om Sverige skulle bli permanent utestängt från försvarsalliansen, säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.

– Det är synd att det blir en fördröjning – men sådant är livet, säger han till DN.

tisdagsmorgonen öppnade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto för att Finland framöver kan gå vidare på egen hand med sin Natoansökan.

– Självklart måste vi ändå utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället en lång tid framöver, sade han i en intervju med Yle.

Till DN säger utrikesministern nu att uttalandet ledde till ”för mycket spekulationer”.

– Frågan var om ett av länderna blir permanent utestängt från Natomedlemskap. Men så är inte fallet i nuläget, säger Pekka Haavisto.

Han understryker att det svenska och finska samarbetet kring Natoprocessen fortfarande är utmärkt. Men den senaste tidens protester i Sverige, som har fått Turkiets president Erdogan att ilskna till, kan fördröja processen.

– Det är synd att det blir en fördröjning, men sådant är livet. Min uppskattning är nu att ratificeringen kan ske efter det turkiska valet. Och det är ett faktum som vi får leva med.

”Det är såklart olyckligt att någon som med flit vill fördröja ett Natomedlemskap gör den här typen av provokation.”
Foto: Vesa Moilanen/AFP

Den finske utrikesministern säger att både Finland och Nato fortfarande ser Sverige som en viktig framtida del av Nato.

– När man planerar det gemensamma försvaret är Sverige en väsentlig del av det.

De svenska protesterna – främst i form av den upphängda Erdogandockan utanför Stadshuset i Stockholm och Rasmus Paludans koranbränningar utanför den turkiska ambassaden har fått både utrikesminister Tobias Billström och statsminister Ulf Kristersson att reagera starkt.

Pekka Haavisto säger att han inte kan ge några råd till den svenska regeringen kring hur de ska hantera den turkiska inställningen till Natomedlemskapet.

– Alla länder följer sina egna lagar, och det är det som hänt i Sverige. Sådana här protester kan hända i alla länder. Men det är såklart olyckligt att någon som med flit vill fördröja ett Natomedlemskap gör den här typen av provokation. Men det är den värld vi lever i och en regering har väldigt lite påverkan på det. Men det kan skapa några veckors fördröjning.

Hur skulle du reagera om en liknande protest, med en upphängd Erdogandocka, skulle ske i Helsingfors?

– En sådan fråga måste ställas till polisen. Vi har yttrandefrihet, och polisen får se på det här från fall till fall och reagera om något olagligt hänt. Annars råder yttrandefriheten.

Jag tror att den finska befolkningen har stort tålamod. Vi har fått starka säkerhetsförsäkringar från flera Natoländer

Utrikesministern säger att en viktig anledning till att Finland vill vara med i Nato är att det är en allians bestående av demokratiska länder. Samtidigt protesterar nu en president inom Nato mot svensk yttrandefrihet.

– När vi ansökte om medlemskap tittade vi väldigt noga på principerna i Nato – och frågor om demokrati och mänskliga rättigheter är nyckelfrågor för Nato. Men samtidigt är vi i en situation där vi måste få acceptans från alla Natos medlemsländer. Det är en klubb där alla måste ratificera nya medlemmar. Och det får vi leva med.

När Finland och Sverige i maj förra året tillsammans lämnade in sina ansökningar till Nato såg många framför sig en snabb process. Det fanns då förhoppningar om att processen för att bli medlemmar skulle vara klar i juni förra året. Men i dagsläget blockerar Turkiet ett Natointräde, och Erdogan har i flera fall påtalat att det främst är Sverige man har problem med som medlemsland.

Hur stort tålamod har den finska befolkningen med att vänta på Sverige?

– Jag tror att den finska befolkningen har stort tålamod. Vi har fått starka säkerhetsförsäkringar från flera Natoländer. Och de har understrukit att försäkringarna finns där så länge vi behöver dem. Det finska folket är väldigt säkerhetsmedvetna, särskilt nu. Men en del av vår säkerhet är ett nära samarbete med Sverige.

Ämnen i artikeln

Finland
Nato
Turkiet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt