Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 08:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fiskare-fick-unik-fangst-i-kattegatt/

SVERIGE

Fiskare fick unik fångst i Kattegatt

En fiskare fick unik fångst i trålen vid danska Läsö: en fiskart som aldrig förr rapporterats i Atlanten.
Foto: Statens naturhistoriske museum

En dansk fiskare fick en oväntad fångst vid Läsö i Kattegatt. Upp med trålen kom en randig fisk som hör hemma i Stilla havet.

Det finns ingen rapport om att arten någonsin tidigare setts i Atlanten.

TT Text

Arten heter på engelska ”striped beakfish”, på latin Oplegnathus fasciatus, och tillhör ordningen abborrartade fiskar.

Fisken finns normalt i nordvästra Stilla havet, där den kan bli 80 centimeter lång och väga uppåt sju kilo. Arten är en uppskattad matfisk i bland annat Japan och Sydkorea.

Exemplaret vid Läsö, som släpptes tillbaka i havet efter fotografering, mätte cirka 14 centimeter.

Artbestämningen har gjorts av fiskspecialisten Henrik Carl på Statens naturhistoriske museum i Danmark. Han tror att fisken kommit till Kattegatt som fripassagerare i ballastvatten på något fartyg.

”Det är tydligen en art, som kan överleva lite av varje”, säger Henrik Carl i ett pressmeddelande.

Exemplar av arten spolades i land på USA:s västkust 2013 och 2015, tillsammans med vrak av fartyg som gick under i en tsunami vid Japan 2011 – mer än 700 mil bort.

Man har också sett arten i Medelhavet några få gånger. Även de exemplaren antas ha åkt med ballastvatten i fartyg.

Det är dock inte troligt att arten, som på danska heter ”stribet knivkæbefisk”, nu etablerar sig i Kattegatt. Den behöver en vattentemperatur på cirka 22 grader för att föröka sig.

Det danska namnet kommer av att fiskens käkar bildar en sorts näbb, ungefär som på papegojfiskar. ”Näbben” används för att krossa exempelvis snäckor.

Ämnen i artikeln

Danmark
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt