Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-20 23:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/flaggan-hissades-kungen-blickar-framat/

SVERIGE

Flaggan hissades – kungen blickar framåt

Foto: Janerik Henriksson/TT

Årets nationaldagsfirande blev, precis som förra året, covidanpassat. Och precis som förra året och åren innan dess blev det flagghissning, nationalsång och kungafamilj.

TT Text

Firandets epicentrum var som brukligt Skansen i Stockholm och bakom det stod stiftelsen Sveriges nationaldag och flagga.

En bit därifrån, vid Stockholms slott, talade kung Carl XVI Gustaf med drottning Silvia vid sin sida. Han tog fasta på de senaste veckornas allt ljusare läge när det gäller pandemin: att fler vaccineras, att smittspridningen minskar, att färre som blir sjuka behöver intensivvård och att fler av dem överlever.

– Vi har kommit till en punkt där vi kan börja blicka framåt mot nya tider, mot ett Sverige efter pandemin, sade kungen.

En svensk flagga hissades och kungen sade att den kan ha olika innebörd för olika invånare:

– För mig personligen står den för tradition och gemenskap, men också för optimism och framtidstro. Nu är vi många som ser fram emot den ljusa svenska sommaren och mot att snart kunna mötas som vanligt igen, sade kungen.

– När vi lämnar våra isolerade bubblor hoppas jag att vi gör det med tacksamhet för den uppoffring som gjorts, med förnyade krafter och med en bergfast tro på Sveriges framtid.

Hela firandet sänds i SVT, där programledarna är Anne Lundberg och Tara Moshizi.

Vid firandet på Skansen deltar bland andra kronprinsessparet, statsministern, riksdagens talman och flera partiledare.

Högtidstalare i år är den tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström.

De olika ceremonierna och högtidligheterna varvas med artistuppträdanden av Lisa Nilsson, Tousin ”Tusse” Chiza, Malin Byström, José Gonzales och Amanda Ginsburg.

Även på andra platser i Sverige hölls det pandemisäkert firande. Till exempel hissades svenska fanan över Blekinge av tredje helikopterskvadronen i Blekinge med preliminär starttid klockan 11.30.

I Göteborg firades dagen med en digital medborgarskapsceremoni som firar både 2019 och 2020 års totalt 8.805 nya medborgare. Ceremonin leds av Harald Treutiger och medverkar gör bland andra estradpoeten Olivia Bergdahl och operasångerskan Negar Zarassi.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt