Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 13:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fler-covidfall-pa-svenska-sjukhus-an-nagonsin-forr/

Sverige

Fler covidfall på svenska sjukhus än någonsin förr

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani/TT

Totalt vårdas nu 2.832 patienter med covid-19 på sjukhus i Sverige, vilket är fler än någon gång under hela pandemin. Läget lär dock vara under kontroll och ingen region befinner sig i katastrofläge.

Totalt 9.667 personer har dött med covid-19-viruset i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten, det vill säga att man har registrerat ytterligare 234 dödsfall sedan i fredags. Antalet bekräftat smittade svenskar under pandemin har på tisdagen passerat en halv miljon, närmare bestämt 506.866 personer, det vill säga ungefär var tjugonde svensk.

4.434 av de smittade har varit tvungna att få intensivvård. I dag finns totalt 782 disponibla iva-platser med respirator i landet varav 372 av 626 belagda platser är sådana med covid-19-patienter, enligt Socialstyrelsen på tisdagens pressträff.

Myndighetens uppgifter är att också 2.460 patienter med covid-19 vårdas på andra sjukhusavdelningar för tillfället, vilket är fler än det var under någon tidpunkt under våren. Uppdaterade dödstal visar också att vårens högsta dödstal per dygn passerades den 17 december då 116 personer registrerades som avlidna med covid-19.

Antalet nya covid-19-fall ser ut att minska i kurvorna, men man ska tänka på att inrapporteringen ligger efter och antalet som testat sig har varit färre under julledigheterna. Oavsett om kurvans riktning stämmer eller inte är det ”extremt viktigt” att alla följer myndigheternas råd och rekommendationer, enligt Anders Tegnell på tisdagens pressträff.

– Vi är verkligen i en kritisk fas nu där vi ligger väldigt nära gränsen för vad sjukvården tål och där vi har en stor risk för ökad spridning. Det är extremt viktigt att vi nu följer de grundläggande råden och framför allt att man inte skapar en massa nya kontakter och smittkedjor under de kommande veckorna, exempelvis genom att komma tillbaka till arbetet och träffa massa människor som man inte gjort under en period, säger Anders Tegnell.

Han säger vidare, apropå att bara 80.000 svenskar fått vaccinet, att det delvis beror på att en del regioner valt att för säkerhets skull spara doser för att säkerställa att de allra sårbaraste ska få sin andra dos. Om leveransplanerna fortsätter gå som de ska kommer det snart att accelerera och det finns hittills inga tecken på att det skulle bli ett problem.

Ingen region har till Socialstyrelsen rapporterat katastrofläge, men femton av dem är i förstärkningsläge och fyra i stabsläge. Uppemot sju regioner har hunnit koppla upp sina journalsystem till det vaccinationsregister som den nya pandemilagen tillåter, och Tegnell påpekar att det blir viktigt att alla regioner är det först om några veckor då de andra doserna börjar ges.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt