Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 15:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fler-konsstympade-kvinnor-soker-vard-morkertalet-stort/

SVERIGE

Fler könsstympade kvinnor söker vård – mörkertalet stort

Amelmottagningen är Sveriges enda mottagning för könsstympade kvinnor. Den är en del av gynmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm.
Foto: Alexander Mahmoud

Allt fler kvinnor söker stöd efter att ha blivit könsstympade men kunskapsläget inom vården är ojämnt fördelat över landet. Det menar gynekologer och organisationen Existera, som arbetar förebyggande mot övergreppen.
– Ingen ska behöva åka till Stockholm för att få ett bra bemötande, det borde finnas specialiserade läkare på fler platser, säger Cecilia Berger, gynekolog på Södersjukhuset.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.