Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 12:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fler-langtidsarbetslosa-under-pandemin/

Svensk politik

Fler långtidsarbetslösa under pandemin

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Långtidsarbetslösheten har ökat under pandemin. Mer än var fjärde person i arbetslöshetsstatistiken är nu långtidsarbetslös.

– Det här ser inte bra ut, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Under coronapandemin har långtidsarbetslösheten vuxit i Sverige. Värst drabbade är grupper som redan har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, som utrikes födda och personer utan gymnasieutbildning.

Sammanlagt är nu 125.000 personer långtidsarbetslösa, vilket motsvarar drygt 29 procent av samtliga arbetslösa. Enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer långtidsarbetslösheten att fortsätta öka den närmaste tiden.

– Om vi tillåter arbetslösheten att bita sig fast får det konsekvenser för människors liv men också för en ökad tudelning av samhället, säger Eva Nordmark.

Arbetsmarknadsministern konstaterar att den som har gymnasieutbildning och är inrikes född löper låg risk för att fastna i långtidsarbetslöshet.

– Framför allt handlar det om utbildningsnivå. Om man inte har gått klart sin gymnasieutbildning finns det stor risk att man blir kvar i långtidsarbetslöshet, säger Eva Nordmark.

– Men vi ser också att vi har ett gap mellan inrikes och utrikes födda, och att det gapet har ökat under den här pandemin, fortsätter hon.

Enligt arbetsmarknadsministern har regeringen satt in en rad åtgärder för att vända utvecklingen. Samtidigt konstaterar hon att det under pandemin har varit svårt att hitta subventionerade anställningar eller praktikplatser till arbetslösa på grund av riskerna för smittspridning.

– Det har varit svårt att använda de vanliga arbetsmarknadspolitiska verktygen, säger Eva Nordmark.

Arbetslösheten i Sverige uppgick under det fjärde kvartalet 2020 till 8,6 procent enligt SCB, vilket är en av de högsta siffrorna i EU. När det gäller sysselsättningsnivån är Sverige dock bäst i EU-klassen.

Trots den höga arbetslösheten finns det cirka 130.000 lediga jobb att söka hos Arbetsförmedlingen.

– Problemet är matchningen. Vi behöver fortsätta arbetet med att se till att människor har den kompetens som efterfrågas. Det handlar väldigt mycket om att ha rätt utbildning för individen, säger Eva Nordmark.

De senaste månaderna har det skett en försiktig ljusning på arbetsmarknaden men Eva Nordmark understryker att det inte går att vara säker på att den utvecklingen håller i sig.

– Det är fortsatt ett väldigt osäkert läge. Mycket handlar om huruvida vi behöver införa ytterligare restriktioner eller om vi så småningom kan börja lätta på dem, och hur det går med vaccinationerna. Det är många osäkerhetsfaktorer, säger hon.

Läs mer: Arbetslösa stockholmare ska bekämpa halkan

Ämnen i artikeln

Eva Nordmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt