Långtidsarbetslösheten har ökat under pandemin. Mer än var fjärde person i arbetslöshetsstatistiken är nu långtidsarbetslös.
– Det här ser inte bra ut, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 12:47
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fler-langtidsarbetslosa-under-pandemin/
Långtidsarbetslösheten har ökat under pandemin. Mer än var fjärde person i arbetslöshetsstatistiken är nu långtidsarbetslös.
– Det här ser inte bra ut, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Under coronapandemin har långtidsarbetslösheten vuxit i Sverige. Värst drabbade är grupper som redan har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, som utrikes födda och personer utan gymnasieutbildning.
Sammanlagt är nu 125.000 personer långtidsarbetslösa, vilket motsvarar drygt 29 procent av samtliga arbetslösa. Enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer långtidsarbetslösheten att fortsätta öka den närmaste tiden.
– Om vi tillåter arbetslösheten att bita sig fast får det konsekvenser för människors liv men också för en ökad tudelning av samhället, säger Eva Nordmark.
Arbetsmarknadsministern konstaterar att den som har gymnasieutbildning och är inrikes född löper låg risk för att fastna i långtidsarbetslöshet.
– Framför allt handlar det om utbildningsnivå. Om man inte har gått klart sin gymnasieutbildning finns det stor risk att man blir kvar i långtidsarbetslöshet, säger Eva Nordmark.
– Men vi ser också att vi har ett gap mellan inrikes och utrikes födda, och att det gapet har ökat under den här pandemin, fortsätter hon.
Enligt arbetsmarknadsministern har regeringen satt in en rad åtgärder för att vända utvecklingen. Samtidigt konstaterar hon att det under pandemin har varit svårt att hitta subventionerade anställningar eller praktikplatser till arbetslösa på grund av riskerna för smittspridning.
– Det har varit svårt att använda de vanliga arbetsmarknadspolitiska verktygen, säger Eva Nordmark.
Arbetslösheten i Sverige uppgick under det fjärde kvartalet 2020 till 8,6 procent enligt SCB, vilket är en av de högsta siffrorna i EU. När det gäller sysselsättningsnivån är Sverige dock bäst i EU-klassen.
Trots den höga arbetslösheten finns det cirka 130.000 lediga jobb att söka hos Arbetsförmedlingen.
– Problemet är matchningen. Vi behöver fortsätta arbetet med att se till att människor har den kompetens som efterfrågas. Det handlar väldigt mycket om att ha rätt utbildning för individen, säger Eva Nordmark.
De senaste månaderna har det skett en försiktig ljusning på arbetsmarknaden men Eva Nordmark understryker att det inte går att vara säker på att den utvecklingen håller i sig.
– Det är fortsatt ett väldigt osäkert läge. Mycket handlar om huruvida vi behöver införa ytterligare restriktioner eller om vi så småningom kan börja lätta på dem, och hur det går med vaccinationerna. Det är många osäkerhetsfaktorer, säger hon.