Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 20:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fler-vaccinerade-an-ovaccinerade-bland-de-smittade/

SVERIGE

Allt fler vaccinerade bland de smittade

Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

I slutet av året var det allt fler i antal vaccinerade än ovaccinerade som testade positivt för covid-19.

– Vi tittar på frågan om att sänka tidsintervallerna för tredje dosen just nu, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Men vaccinet skyddar mot svår sjukdom – av dem som vårdas på iva är cirka 80 procent ovaccinerade.

Smittspridningen fortsätter att öka i landet och antalet fall av covid-19 har nått nya rekordnoteringar efter jul och nyår. Bland annat har region Gotland och Örebro haft de högsta siffrorna sedan pandemin började.

I början av december stod de ovaccinerade för flest fall, men de senaste tre veckorna har fallen bland de vaccinerade ökat markant. Under vecka 49–51 fördubblades nästan antalet vaccinerade som insjuknat. Under vecka 51 konstaterades sammanlagt 28 044 fall och av dem var 17 967 vaccinerade, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Dock bör statistiken tolkas med försiktighet då antalet vaccinerade personer är betydligt fler än ovaccinerade.

– När vi nu har så pass många vaccinerade i Sverige så kommer det att ske så kallade genombrottsinfektioner och vi kommer även att se ett antal vaccinerade som smittar. Vi vet att tre doser skyddar ännu bättre och att ovaccinerade fortfarande löper större risk att bli smittade och bli svårt sjuka, säger Britta Björkholm.

– Vi tittar på frågan om att sänka tidsintervallerna för tredje dosen just nu, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Under måndagen vårdades 115 coronapatienter på iva, enligt Svenska intensivvårdsregistret. Det är en fördubbling jämfört med för bara tre veckor sedan.

Under vecka 51 rapporterades över 50 nya patienter med bekräftad covid-19 som fick intensivvård, av vilka drygt 80 procent var ovaccinerade. Mellan veckorna 47 och 50, var risken för ovaccinerade att hamna på iva elva gånger högre, jämfört med vaccinerade. Medelåldern bland dem som vårdas på iva och inte är vaccinerade, är också mycket lägre, jämfört med de vaccinerade som vårdas på iva.

Förväntas vaccinerade covidsjuka som behöver sjukhusvård och intensivvård öka?

– Vi ser att flera läggs in på sjukhus nu eftersom allt fler smittas. Det är svårt att svara på då iva-inläggningar släpar efter lite och vi ser svår sjukdom i ett senare skede, säger Britta Björkholm.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, menar att vi nu har ett annat läge, jämfört med för en och en halv månad sedan. Fullvaccinerade har inte längre ett fullständigt skydd mot infektion när det kommer till smitta:

– I dagsläget kan vaccinet vara lite av en falsk säkerhet. För en och en halv månad sedan var det en äkta säkerhet, säger han.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi.
Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi. Foto: Fotograf Ulf Sirborn

Det handlar i första hand om att omikron kan gå runt vaccinskyddet, men även att deltavarianten har ökat igen efter att ha varit undertryckt av befolkningsimmunitet under hösten, menar Joakim Dillner.

– Att delta ökar igen kan bero på att skyddade antikroppsimmunitet sjunker med tiden och på att delta blivit bättre på att krypa ner i åldrarna.

– Har man bara två doser har man dåligt skydd mot omikron. I dagsläget har vi erbjudit booster till alla över 65 år och personal inom hälso- och sjukvården. Men många i allmänheten har inte fått en booster än och är då mottaglig för omikron och smitta, säger Joakim Dillner.

Han menar att vaccinerade nu bidrar till smittspridningen och att det därför inte går att säga – på samma sätt som förut – att vaccinerade inte kan smitta. Han understryker att arbetet med tredje dosen därför bör påskyndas.

– Vi är inte tillbaka på ruta ett, man kan få tillbaka immuniteten med en tredje dos. Och de som är vaccinerade får klart mildare sjukdom om de blir smittade. De ovaccinerade har högre risk, men det inte är lika svartvitt som det var för en och en halv månad sedan, säger Joakim Dillner.

Läs mer: FHM: Fullvaccinerade står för nästan hälften av de nya fallen

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt