Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-28 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/flera-restriktioner-tas-bort-29-september/

SVERIGE

Flera restriktioner tas bort 29 september

36:18. Socialminister Lena Hallengren och kultur- och demokratiminister Amanda Lind håller pressträff. Medverkar gör även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Från och med den 29 september tas flera restriktioner bort. Deltagartak liksom rådet att arbeta hemifrån försvinner.

– Vi tar ytterligare ett steg mot en normal vardag och ett samhälle fritt från restriktioner, säger socialminister Lena Hallengren under en pressträff.

Svenskarna har tvingats leva med långtgående begränsningar under pandemin, säger socialminister Lena Hallengren (S). Men tack vare vaccineringen kan Sverige nu ta det fjärde steget i avvecklingen av restriktionerna.

Över 80 procent av alla vuxna har nu fått en första vaccindos.

Den 29 september sker det fjärde steget i regeringens plan för avveckling av restriktionerna. Detta gäller:

• Deltagartaken för konserter, fotbollsmatcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort. Det gäller också deltagartak för privata sammankomster i hyrda lokaler.

• Kravet om sittande servering på restauranger tas bort. Även regleringar för öppettider och storleken på sällskap tas bort.

• Rådet om att arbeta hemifrån tas bort.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och kulturminister Amanda Lind (MP) under tisdagens pressträff.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och kulturminister Amanda Lind (MP) under tisdagens pressträff. Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Dagens besked innebär en stor lättnad, inte minst för kultursektorn som varit hårt begränsad av restriktionerna under en lång tid, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

– Redan i slutet av denna månad kommer vi att kunna ha fulla salonger och läktare runt om i landet.

Hon säger också att regeringen tagit fram ett förslag om vaccinbevis som skulle kunna användas vid större evenemang under en övergångsperiod.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att effekterna av vaccineringen är tydliga när det gäller dödsfallen och antalet svårt sjuka i covid-19. Deltagartaken kan därför inte längre motiveras ur ett folkhälsoperspektiv.

Det femte och sista steget i regeringens plan för avveckling av restriktionerna har ännu inget preliminärt datum i regeringens plan.

– Steg 5 är nog ett läge som kan ligga kvar ett tag tills vi ser hur det utvecklar sig, säger Johan Carlson.

Steg 4 innebär att egentligen ”alla påtagliga restriktioner som hämmar verksamhetsutövare” tas bort, säger Johan Carlson.

Steg 5 är mer fokuserade på individuellt ansvar, som handhygien, avstånd och stanna hemma vid symtom.

Ämnen i artikeln

Amanda Lind
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt