Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 17:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/flera-slappta-i-fallet-med-misstankta-taximordet/

SVERIGE

Flera släppta i fallet med misstänkta ”taximordet”

Hjälstavikens naturreservat där den misstänkt mördade mannen hittades utanför Enköping.
Foto: Niklas Porter

”Flera” straffmyndiga pojkar har släppts på fri fot i fallet med den misstänkt mördade 26-åringen i Enköpings kommun, säger senior åklagare Moa Blomqvist. De är misstänkta för penningtvättsbrott.

De fem ungdomar som misstänks för inblandning i mordet är fortsatt häktade.

Moa Blomqvist vill inte specificera hur många pojkarna är som nu släppts på fri fot. De har varit frihetsberövade misstänkta för penningtvättsbrott och inte delaktighet i det så kallade ”taximordet”. De är straffmyndiga, men ingen har fyllt 18 år.

– Jag skulle säga att alla är bekanta, eller inte okända för varandra, och pojkarna är inte anhöriga till de andra, säger Moa Blomqvist.

Hur ska penningtvättsbrottet ha gått till?

– Man har hanterat pengar som har tagits från målsäganden genom brott och mycket mer än så säger vi inte. Det kan ske på olika sätt, det behöver inte vara kontanter, utan exempelvis kontoöverföringar eller swishar.

Penningtvättsbrottet kommer att hanteras inom samma ärende som mordutredningen, men det är inte säkert att åklagarsidan kommer att yrka på att lagföra för stölden som pengarna kom från. ”Vi tror inte att det är en slump att det är just 26-åringen som blev offret”, har Blomqvist sagt till DN tidigare.

– När vi utreder motiv, tillvägagångssätt och liknande är ju penningtvättsbrottet en del. Det behöver inte finnas bara ett motiv, det kan finnas flera och pengarna kan vara ett av dem, säger Moa Blomqvist som tillägger att man håller på att utreda om pengarna tagits i samband med det misstänkta mordet eller i ett annat skede?

Den dödade 26-åringen hittades i Hjälstavikens naturreservat, Enköping, den 1 april och brottstiden har satts mellan den 24 mars, då han senast varit kontaktbar, och 28 mars. Inom några dagar anhölls alla fem som nu är häktade misstänkta för mord.

Det rör sig om fem ungdomar, varav en 15-årig flicka som bor i närheten av naturreservatet. De andra fyra är på olika sätt bröder i åldrarna 15-18 år, hemmahörande i Uppsala och i Eskilstuna.

Åtalstiden är satt till den 21 juni, men det kommer inte att hålla, säger Moa Blomqvist.

– Vi kommer absolut att överskrida den här nya tre månader långa fristen för att ha ungdomar häktade. Vi har tidigare sagt ”i slutet av sommaren”, men det är fortfarande väldigt osäkert, så vi kommer nog att begära att få överskrida fristen.

Läs mer:

Fem tonåringar misstänkta i ovanligt mordfall i Enköping

Femte person anhållen för Enköpingsmord

Fyra bröder i centrum för omtalat ”taximord”

Åklagare om mordet utanför Enköping: Ingen slump att han blev offret