Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/flera-spackhuggare-siktade-utanfor-lysekil/

SVERIGE

Flera späckhuggare siktade utanför Lysekil

1 min 4 sek. Yrkesfiskaren Emanuel Ohlsson filmade späckhuggare när trålade efter kräfta utanför Lysekil.

Yrkesfiskaren Emanuel Ohlsson fångade en ovanlighet när han på onsdagen trålade efter kräfta utanför Lysekil. Men inte i trålen. Med kameran i sin mobiltelefon filmande Emanuel Ohlsson en grupp späckhuggare som tagit sig in mot Bohuskusten, troligen i jakt på makrill.

– De kom riktigt nära båten, säger Emanuel Ohlsson.

När Emanuel Ohlsson, 23 år, och han bror Johannes Ohlsson, 26 år, på onsdagen trålade efter kräftor utanför Lysekil blev de anropade av besättningen på en av de lotsbåtar som hjälper stora fartyg in i Brofjorden. I vattnen utanför Lysekil och Grundsund simmade en flock späckhuggare, något som Bohusläningen var först om att rapportera.

– Han kallade upp oss och sa att de hade sett späckhuggare. Han sa att ”ni får håll ett öga, för de är precis här”. Strax efter såg jag dem, men på väldigt långt håll, säger Emanuel Ohlsson.

Under hela förmiddagen höll sig späckhuggarna på avstånd, men när det mot middagstid hade blivit dags för bröderna att ta upp sina trålar kom de stora tandvalarna närmare, till synes nyfikna på människorna.

– De kom helt upp till oss nästan, bak vid trålen, och kollade vad vi gjorde, säger Emanuel Ohlsson.

Fiskaren Emanuel Ohlsson filmade späckhuggare när han trålade efter kräftor utanför Lysekil.
Fiskaren Emanuel Ohlsson filmade späckhuggare när han trålade efter kräftor utanför Lysekil. Foto: Privat

Som mest såg Emanuel Ohlsson fyra späckhuggare som simmade tillsammans, men han tror att de kan ha varit fler än så.

– De kan ha varit sex stycken, men det är svårt att säga. Några av dem var riktigt stora, men jag tror att jag såg några ungar också, säger han.

Emanuel Ohlsson har arbetat som fiskare i tre år, på familjens båtar som har Grundsund som hemmahamn. Han har sett späckhuggare i vattnen utanför Lysekil och Grundsund flera gånger.

– Jag har sett dem varje år, ungefär så här års. Jag tror att de följer makrillstimmen in från Nordsjön. Jag såg faktiskt späckhuggare en gång på vintern också, men jag tror att det är vanligast att de kommer i april-maj, säger han.

Läs DN:s nyheter från Västsverige.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Lysekil
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt