Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 11:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/flygande-foremal-over-flera-karnkraftverk/

SVERIGE

Drönare flög över kärnkraftverket Forsmark

Kärnkraftverket Forsmark.
Kärnkraftverket Forsmark. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen/TT

Polisen spanar efter drönare som flög över kärnkraftverken Forsmark och Oskarshamn på fredagskvällen. Det finns även uppgifter om att flygande föremål observerats över kärnkraftverken i Ringhals och Barsebäck.

Polisen granskar nu händelserna i en samordnad nationell utredning.

Drönaren vid Forsmark siktades av en ordningsvakt när den flög över ett skyddsområde vid kärnkraftverket vid 20.20-tiden på fredagskvällen. Polis som ryckte ut till platsen kunde själv observera drönaren, skriver polisen på sin hemsida.

Drönaren var av större modell och kunde stå emot vinden, som blåste kraftigt över området. Den försvann mot Gräsö, och trots att polisen spanade efter den, även med en egen drönare, kunde den inte lokaliseras.

– Vi vet inte vad som har hänt exakt. Vi har inte hittat något föremål från drönaren på marken, det verkar inte som att den har släppt ned något eller landat. Den verkar ha rört sig i luften över skyddsområdet, sade Petra Blomqvist, presstalesperson på polisens Region Mitt till DN.

Händelsen påverkar varken säkerheten eller elproduktionen, säger Forsmarks presschef Josef Nylén.

– Men vi har som rutin att anmäla den här typen av händelser. Vi ser allvarligt på att någon inte respekterar de regler som gäller för flygförbudszonen över skyddsobjektet. Det handlar om en överträdelse som ansvariga kan straffas för.

Höjer ni säkerheten efter händelsen?

– Vi har en kontinuerlig bevakning av Forsmark. I detalj hur skyddet ser ut går vi inte in på. Men vi har beredskap för den här sortens händelser, säger Josef Nylén.

Försvarsmakten känner till händelsen men väljer i nuläget att inte kommentera.

– Det är ett polisärende till dess att man kan konstatera var drönaren kommer ifrån, säger Marie Tisäter på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

Senare på lördagen bekräftar polisen att en drönare observerats även över kärnkraftverket i Oskarshamn. Samtidigt finns uppgifter om att det synts flygande föremål över Ringhals och Barsebäck.

– Därför har vi just nu en nationell utredning för att se om det finns någon samordning för händelserna, och om det kan vara samma aktör, sade Petra Blomqvist, presstalesperson på polisens Region Mitt till DN.

Efter händelsen vid Forsmark har en anmälan upprättats om obehörigt tillträde till skyddsobjekt, brott mot luftfartslagen och olovlig avbildning av skyddsobjekt. Det finns ingen misstänkt i nuläget.

Uppfattar ni det här som ett hot?

– Det vill jag inte riktigt säga, men det är en högst allvarlig händelse, det här får inte inträffa, det här är skyddsobjekt som inte får fotograferas från luften eller flygas över, det är ytterst allvarligt, säger Petra Blomqvist.

Vid Ringhals flög polisen över med helikopter, med kunde inte styrka uppgifterna om en drönare och lämnade det därför utan åtgärd, uppger presstalespersonen Peter Adlersson för TT.

Gällande Oskarshamn och Barsebäck upprättades anmälningar om obehörigt tillträde till skyddsobjekt och brott mot luftfartslagen, även om det inte heller där kunde konstateras något på plats.

Ämnen i artikeln

Drönare
Kärnkraft
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt