1 min 56 sek.
Bland de klimatdemonstranter som kliver ut på körbanan på Nynäsvägen är få av dem bekanta med varandra sedan tidigare. Gemensamt för dem är att de ställer klimat- och miljökrisen i förgrunden av sitt eget liv och att de är så desperata över att få uppmärksamhet att de är beredda att bryta mot lagen.
Men uppmärksamheten de drar till sig under demonstrationerna är nästan bara ilska.
”Flytta på er, era jävla idioter, och låt folk åka till jobbet”
Hur går det till när de stoppar trafiken? Vad får dem att ta steget? Och vilka är de verkliga riskerna? DN:s Alexandra Urisman Otto och Magnus Hallgren följde med sju demonstranter ut på en motorväg.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 17Köer på E4:an efter demonstrationen i slutet av augusti.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 17Få av demonstranterna är bekanta med varandra sedan tidigare. De har olika bakgrund men ställer alla klimatkrisen i förgrunden av sitt eget liv.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 17I en debattartikel i höstas varnade företrädare för bland andra Amnesty för samhällets allt hårdare tag mot demonstranterna. Sabotage är ett allvarligt brott att bli anklagad för.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 17Anders Bäcklund var tidigare mellanstadielärare. Nu beskriver han sig som ”en vimsig gubbe som ställer sin kropp till förfogande” i kampen för klimatet.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 17
Foto: Magnus Hallgren
Bild 6 av 17”Nu går vi över”, säger en av demonstranterna. Samtidigt ringer en annan till polisen för att berätta att aktionen inleds.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 7 av 17Stellan Vinthagen, professor i fredligt motstånd.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Bild 8 av 17”Låt folk åka och jobba”, ropar en man genom fönstret från sin bil på en avfartsväg intill.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 9 av 17Aktionerna med budskapet ”Återställ våtmarker” startade under våren av en utbrytargrupp ur Extinction rebellion.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 10 av 17”Jävla smuts”, ropar en bilist till demonstranterna. Flera andra, som den här bärgaren, åker förbi med långfingret uppsträckt.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 11 av 17
Foto: Magnus Hallgren
Bild 12 av 17Extinction rebellion, XR, finns i stora delar av världen. Deras metoder varierar men pryds ofta av utklädnad, sång, dans och starka färger. Här XR-kören utanför Sveriges riksdag.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 13 av 17Nio minuter efter att polisen larmats kommer den första patrullen.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 14 av 17Demonstranterna bärs av vägen för att trafiken ska kunna komma igång.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 15 av 1717-åriga Otis Geiger (till höger) lyfts av vägen. Den här gången är det ingen som har limmat fast sig. ”Samtliga sju är avplockade av vägbanan”, ropar en polis in i radion.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 16 av 17Klimatdemonstration vid riksmötet öppnande i Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 17 av 17Den globala klimatrörelsen provar sig fram med civil olydnad. I Sverige manifesterade ”Rebellmammorna” vid riksmötets öppnande.
Foto: Magnus Hallgren
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.