Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/folkets-hus-i-morsil-forstort-i-storbrand/

SVERIGE

Folkets hus i Mörsil förstört i storbrand

Foto: Räddningstjänsten Jämtland/TT

En brand i natt totalförstörde Folkets hus i Mörsil mellan Åre och Östersund. Larmet kom vid tvåtiden och redan när räddningstjänsten kom på plats konstaterades att huset var bortom räddning.

TT Text

– Det är helt övertänt, det finns inget att rädda. Insatsen är inriktad till att det inte ska spridas till annat, säger Henrik Jönsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Jämtland, vid fyratiden på fredagsmorgonen.

Huset låg centralt på orten och det finns bebyggelse alldeles i närheten. I byggnaden fanns både pizzeria och samlingslokal samt en bostad där fyra personer är skrivna, enligt Henrik Vernerlund, vid polisen i region Nord.

– De har tagit sig ut själva, sedan har vi sett till att de har fått tak över huvudet i en skola som vi har öppnat där. Sedan i förlängningen så får någon annan instans hjälpa dem vidare för den här fastigheten kommer att brinna ner.

Foto: Räddningstjänsten Jämtland/TT

Enheter från flera omkringliggande orter, bland annat Järpen och Östersund, var med och släckte branden. Räddningstjänstens prognos är att de blir kvar långt in på förmiddagen.

Det finns inga uppgifter om några personskador eller hur och var branden har startat. Tidigt på fredagsmorgonen fanns ännu ingen brottsrubricering men Henrik Vernerlund säger att det troligen kommer att rubriceras som grov mordbrand.

– Så får utredningen visa om det tyder på att det skulle kunna vara anlagt eller om det är någon form av olycka som har orsakat det.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt