1 min 56 sekVideon är 1 min 56 sek lång.Folkhälsomyndigheten skärper råden i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland på grund av ökad smittspridning. - Nu är det här som gäller, håll er undan från köpcentra, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund i Region Stockholm.
Smittspridningen fortsätter att öka i Sverige och på torsdagen infördes nya restriktioner för Östergötland, Västra Götaland och Stockholm. Nästan 6,3 miljoner svenskar lever nu med striktare lokala råd.
– Vi ber, bönar och vädjar till alla i samhället att nu verkligen tänka till i varje stund för att hålla det här fysiska avståndet och hålla kurvorna nere, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland.
Fem av Sveriges största regioner har fått striktare lokala råd, sedan möjligheten till lokala åtgärder infördes den 19 oktober.
På Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell att man ser tydliga tecken på att smittspridningen ökar i landet. På torsdagen rapporterades 2.820 bekräftade fall av covid-19, det högsta hittills i Sverige.
– Andelen positiva tester har gått upp från mellan tre och fyra procent, till fem procent. Det tyder på att vi har en ökande smittspridning i samhället, säger han.
Sedan tidigare har Skåne och Uppsala skärpta restriktioner. Även i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland har nu lokala rekommendationer införts i samråd med regionernas smittskydd.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen berättade på torsdagen att man där ser fler fall inom vården, äldreboenden och hemtjänst.
– Vi har helt klart en ökad smittspridning. Den sker i hela vår region, i alla åldersgrupper, säger Thomas Wahlberg.
Råden för de tre regionerna gäller från och med torsdagen till den 19 november. Allmänheten uppmanas bland annat att minska sina sociala kontakter så mycket som möjligt och att undvika allmänna miljöer.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att man bör ställa in både middagar, festen och besök i hemmet. Även resor som innebär att man umgås nära med nya personer bör planeras om.
– Alla de här kontakterna utanför den närmaste kretsen bör man hålla nere på, säger han.
Att restauranger och barer inte nämns i de nya råden handlar om att de kontrolleras i ett annat regelverk, förklarar Anders Tegnell. Han förklarar hur man ska tänka vid restaurangbesök:
– Det beror lite på var man bor, vi har varit olika tydliga där. Men generellt handlar det om att inte skapa nya kontakter. Att gå med sin närmsta familj kan vara okej men med en stor grupp människor som man inte träffar så ofta är såklart absolut inte okej.
I alla fem regioner som fått lokala råd ska allmänheten jobba hemifrån i så stor utsträckning som möjligt. Men i Östergötland, Västra Götaland och Stockholm finns inte rådet att undvika lokaltrafiken, vilket finns i Uppsala och Skåne.
Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i region Stockholm säger pekar på de tidigare råden för kollektivtrafiken.
– Vi har under lång tid sagt ”åk om du måste”, och det är en stark uppmaning. Men vi har resonerat så att det är så många som behöver lokaltrafiken i Stockholm för att ta sig till sina jobb och de måste åka. De andra ska inte åka, säger hon.
Särskilda allmänna råd i Västra Götaland, Östergötland och Stockholm
● Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
● Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
● Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.
Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
● Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.
● De tre regionerna behåller även offentliga folksamlingars maxantal till 50 personer, i stället för de 300 som regeringen tidigare öppnat för.
Maria Rotzén Östlund säger att vi måste tillbaka till beteendet vi hade i våras.
– Då var det folktomt på stan. Man tänkte sig noga för innan man gav sig ut och det är det som jag vill att vi gör igen. Men då var vi nog styrda av rädsla när vi såg svår sjukdom och död och man kanske hade anhöriga som drabbades. Nu måste vi göra samma sak men styras av sunt förnuft och omsorg av varandra, säger hon.
Vid dagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten att skärpta restriktioner införs i tre nya regioner. Foto: Anders Wiklund/TT
Numera testas 160.000 personer i veckan, vilket kan jämföras med de 20.000 tester som gjordes per vecka i våras. Det gör att smittspridningen verkar vara större nu än den var då, förklarar Anders Tegnell.
– Så är det inte. Smittspridningen var mycket större i våras, men då hade vi inte kapacitet att provta så många, säger han.
Många regionala smittskydd har understrukit hur snabbt smittan nu ökar. På flera platser har de nya bekräftade fallen fördubblats på en vecka. Anders Tegnell tror att det var likadant i våras, och säger att smittspridningen sker exponentiellt.
– Kurvorna ser ut så att ökningen ligger på 50 till 60 procent hela tiden, men det är en mycket större skillnad att gå ifrån 10 till 15 fall jämfört med 500 till 750 fall, så det blir mer drastiskt nu.
Totalt lever nu nästan 6,3 miljoner människor med lokala restriktioner i Sverige, alltså över hälften av befolkningen. Smittspridningen fortsätter även att stiga på flera platser i landet och Halland har sagt att regionala åtgärder kan bli aktuellt även där. Trots det menar Anders Tegnell att hårdare nationella rekommendationer inte är aktuellt.
– Vi tycker att det är bra att trycka på extra i de regioner som har ett extra stort behov. Jag tror att det kan bli en större tydlighet på det sättet. Det är mycket svårare att förstå åtgärder om de införs även på platser som inte har en större smittspridning. Nu speglar åtgärderna bättre vad man faktiskt ser i sitt närområde, säger han.
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.