Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 19:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/forlossningen-i-lycksele/

SVERIGE

Förlossningen i Lycksele hålls stängd tills vidare

Lycksele lasarett.
Foto: Alex Ljungdahl/TT

Region Västerbotten har beslutat att förlossningsverksamheten i Lycksele fortsatt ska hållas stängd, men återstartas efter att ha tagits över av ett konsultbolag.

Hälso och sjukvårdsnämnden tror inte att förlossningen öppnar igen före sommaren. Tills vidare måste födande åka till Umeå eller Skellefteå.

TT Text

Förlossningsverksamheten har länge lidit av personalbrist, vilket har lett till tillfälliga neddragningar under sommaren samt under jul- och nyår. Efter den senaste neddragningen har det varit oklart om det finns förutsättningar för en återöppning den 23 januari, uppger Region Västerbotten.

Regionens utredare har bedömt att det finns möjlighet att återstarta förlossningsverksamheten efter en periods stängning och har föreslagit att man ska upphandla ett konsultbolag som tar ansvar för bemanning av bland annat läkare och barnmorskor. Tanken är sedan att successivt växla över till bemanning i egen regi.

På tisdagen höll hälso- och sjukvårdsnämnden möte om saken. Vid en presskonferens efter mötet meddelade nämnden att de hade antagit utredarnas förslag. Nämnden anser inte att förlossningen kan öppnas på ett patientsäkert sätt i nuvarande form utan siktar på någon form av stafettlösning tills dess att verksamheten kan återstartas i egen regi.

Dagens kostnad på 17 miljoner kronor om året för förlossningen kommer att stiga rejält. Kostnaden beräknas landa på mellan 50 och 80 miljoner kronor.

Tills vidare måste födande åka till Umeå eller Skellefteå – en extra restid på två timmar, skriver SVT Västerbotten.

När förlossningsverksamheten kan öppna igen är oklart. Nämnden tror inte att det sker före sommaren, utan det är möjligt att den hålls stängd ända tills i höst. Det är också oklart när förlossningen kan återstartas i egen regi.

Däremot säger sig nämnden vara säker på att verksamheten ska finnas kvar i Lycksele.

– Vi är helt eniga om att vi ska ha en förlossning i Lycksele. Det är viktigt för oss, säger Anna-Lena Danielsson (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Västerbotten.

Hon menar att jakten på personal har slitit på de anställda. En tanke med pausen är att göra arbetsplatsen mer attraktiv för arbetstagare.

– Vi behöver få ett lugn. Vi behöver få stabilitet.

Eva Nordlund, ordförande Svenska Barnmorskeförbundet, skriver en kommentar till DN att Det är absolut nödvändigt med en förändring av förlossningsvården och kvinnosjukvården i Lycksele.

”Vi anser att det är klokt att ta ett omtag och ge personal och ledning möjlighet till att arbeta fram nya arbetssätt i lugn och ro. Den modell som ska arbetas fram (den så kallade ”Lyckselemodellen”), kanske är det som räddar förlossningsvården i Västerbottens inland”, skriver hon.

Västerbottens Läkarförening beskriver turerna kring förlossningen som ett hot mot hela sjukhuset. Skulle BB försvinna helt kan det innebära att hela akutverksamheten rasar.

– Nu tittar vi historiskt på andra ställen. Om BB och gyn försvinner då blir det mindre skäl att hålla en jourlinje på narkosen öppen och du kan börja tappa narkosläkare. Om så sker då minskar möjligheten till kirurgi och ortopedi, det ena ger det andra och man måste vara vaksam på den utvecklingen, säger föreningens ordförande Cecilia Nordenson till Folkbladet.

Bemanningsföretaget Svea Work, som redan arbetar med rekrytering till lasarettet, uppskattar att det skulle kosta tre miljoner kronor per månad att driva förlossningen i Lycksele.

– Det går att rekrytera till Lycksele. Men jag tror vi skulle behöva dubbla ersättningarna vi betalar i dag för att lyckas, säger Linnéa Kvarnberg, konsultchef på bemanningsföretaget, till SVT Västerbotten.