Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/forsaljningen-av-munskydd-har-skjutit-i-hojden/

SVERIGE

Försäljningen av munskydd har skjutit i höjden

Försäljningen av munskydd har gått från att vara nästan obefintlig till att nu slå nya rekord vecka efter vecka, visar samlad data från Sveriges största apotekskedjor.

Ökningen började redan i somras, trots att myndigheterna var skeptiska till att rekommendera munskydden.

Frågan om munskydd har varit en vattendelare under coronapandemin. I vissa länder har det varit obligatoriskt. I USA har munskyddet setts som ett politiskt ställningstagande och i Sverige har Folkhälsomyndighetens experter länge ifrågasatt dess betydelse för att minska smittspridningen.

DN har tagit del av data från analysföretaget Nielsen IQ som visar all försäljning av munskydd på fem av landets största apotekskedjor under 2020 och 2021. Datan omfattar även dagligvaruhandel och visar hur försäljningen av munskydd var nästan obefintlig fram till sommaren.

Anledningen enligt de apotek som DN varit i kontakt med är förklaringen att det helt enkelt inte fanns några munskydd att sälja till konsumenter eftersom behovet och bristen var så stort inom vården.

Försäljningen av munskydd i kronor

(Miljoner kronor)

Försäljningen av munskydd i kronor
Källa: Nielsen IQ

Läs mer: Så använder du munskydd på rätt sätt

Sedan dess har försäljningen mångfaldigats.

– Normalt sett är det en jätteliten produkt, den finns inte ens på alla apotek. Men nu säljer vi ungefär lika mycket på en vecka som vi gör på ett normalt år, säger Magnus Frisk presskontakt på Apoteket AB

I början av juni 2020 ändrade WHO sina riktlinjer kring munskydd, världshälsoorganisation uppgav att de borde användas i folkmassor och på platser som kollektivtrafiken där det är svårt att hålla avstånd.

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade WHO:s rekommendationer till TT:

– Munskydd ska kunna passa in i en bredare strategi och det gör den inte i Sverige. I Sverige ska man vara hemma om man är sjuk, sa han då.

Ändå började försäljningen av munskydd på Sveriges apotek att ta fart i juni. Det är en ökning som höll i sig under hela sommaren och hösten fram till november, då den tog ny fart igen.

– Sommaren och början av hösten upplevde nog jag och många andra som mer fri, man kunde börja återgå till ett mer normalt liv. Sedan kom det stora bakslaget där sjuktalen och dödsfallen ökade och de skärpta restriktionerna kom, säger Anna Ekström, nordisk försäljningschef på Nielsen IQ som sammanställt datan åt DN.

I mitten av november införde regeringen flera skärpta restriktioner. Munskydd såldes då för över 16,3 miljoner kronor på en vecka, att jämföra med knappt 4,5 miljoner en månad tidigare.

Försäljningen nådde återigen en ny topp inför jul, då restriktionerna på nytt skärptes i Sverige. Det innebar bland annat att Folkhälsomyndigheten rekommenderade munskydd i kollektivtrafiken under rusningstrafik.

Försäljningen av munskydd har enligt Nielsen IQ:s data gått kraftigt upp och ned veckorna runt årsskiftet och början av 2021, men fortsatt ligga på en mycket hög nivå.

– Generellt om man tittar på enskilda veckor så kommer de gå upp och ned oavsett produkt, det är väldigt mycket som kan påverka, säger Anna Ekström.

Datan från Nielsen IQ omfattar inte nätapoteket Apotea som saknar fysiska butiker. Apoteas vd Pär Svärdson säger till DN att även deras försäljning av munskydd ökat kraftigt, från strax över 500.000 munskydd i oktober 2020 till 2,3 miljoner i januari.

Tidigt under våren 2020 uppstod en stor brist på skyddsutrustning i vård och omsorg vilket gjorde att Apotea tillfälligt tog bort munskydd ur sitt sortiment. Pär Svärdson säger att det då fanns en hel del oseriösa aktörer som försökte slå sig in på marknaden.

– Det kändes som att jag fick ett mejl om dagen från någon som vanligtvis sålde bilar eller något annat men som sa att den kommit över ett parti munskydd ”superbilligt” i Turkiet, säger han.

– Men i dag är munskydd ingen svår produkt att köpa in från de stora etablerade leverantörerna.