Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 12:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/forskollarare-holl-barn-mot-marken-avskedas/

SVERIGE

Förskollärare höll barn mot marken – avskedas

Gungor på en lekplats på en förskola i Malmö. Arkivbild.
Gungor på en lekplats på en förskola i Malmö. Arkivbild. Foto: Sanna Dolck/TT

En förskollärare i Malmö har fått sparken efter att ha hållit fast ett barn mot marken.

– Men jag har inte gjort fel, jag ska inte behöva ta emot slag och sparkar på min arbetsplats, säger läraren till Sydsvenskan.

TT Text

Det var på en förskolegård i Malmö som förskolläraren i april ska ha satt sig på huk över ett femårigt barn och låst fast barnets ben och armar, eftersom hon bedömde att barnet kunde skada sig själv eller någon annan.

– Han sparkade och slog mig så jag försökte värja mig mot det, säger hon till tidningen.

En kollega ansåg att barnet blivit kränkt av läraren och anmälde händelsen. Skolledningen tog beslutet att avskeda läraren, eftersom utredningen visade att femåringen blivit omskakad av händelsen.

– De har avskedat mig, polisanmält mig. Jag blev erbjuden tre månadslöner om jag säger upp mig. Men om jag gör det så är det ungefär som att säga att jag gjort fel, säger läraren till tidningen.

Lärarförbundet hävdar nödvärn och motsätter sig att läraren avskedats. Förhandlingar med Malmö stad ska hållas i höst, skriver tidningen.

Läs fler nyheter från Skåne här.

Ämnen i artikeln

Skolan
Skåne
Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt