Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 18:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/forslag-skolor-med-allvarliga-brister-ska-kunna-stangas-enklare/

SVENSK POLITIK

Förslag: Skolor med allvarliga brister ska enklare kunna stängas

Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen vill ge Skolinspektionen större möjligheter att stänga skolor med allvarliga brister. Det är ett av förslagen som ingår i den lagrådsremiss som utbildningsminister Anna Ekström presenterade på torsdagen.

Skärpningen omfattar såväl kommunala som fristående skolor.

Redan hösten 2020 presenterade regeringen ett förslag till att öka Skolinspektionens möjligheter att stänga skolor. Regeringen ansåg då att Skolinspektionen hittills ”inte haft tillräckligt lagstöd för att stänga skolor trots konstaterade och återkommande allvarliga brister.”

Lagrådsremissen ”Ökade möjligheter att stänga skolor”, som utbildningsminister Anna Ekström presenterade på torsdagen, ska ge Skolinspektionen ökade möjligheter att stänga en skola med ”allvarliga brister”.

– Det är oacceptabelt att uppenbart olämpliga enskilda huvudmän kan fortsätta bedriva en undermålig verksamhet där elever inte får den utbildning de har rätt till, och att huvudmannen dessutom får skattepengar för detta, säger Anna Ekström.

– Om en skola gång på gång har allvarliga brister som åtgärdas, men där det gång på gång upptäcks nya brister, måste Skolinspektionen med dagens regelverk börja om från början med tillsyn, säger hon vidare.

Som ett exempel nämndes Römosseskolan i Göteborg, som trots skarp kritik och Skolinspektionens ögon på sig fått fortsätta bedriva verksamhet.

Bland annat har Skolinspektionen konstaterat att det på skolan ”förekommer könsuppdelad undervisning i ämnen som bild, engelska, musik och slöjd.”

Förslaget omfattar både fristående skolor och kommunala skolor. Fristående skolor som återkommande bryter mot skollagen kommer inte längre kunna komma undan med att vidta åtgärder som löser problemet för stunden, men som över tid inte klarar uppdraget, meddelar Anna Ekström.

Remissen överlämnas i dag torsdag till lagrådet för bedömning och regeringen planerar därefter att presentera en proposition i början av november.

Läs mer:

Liberalerna vill satsa mer på lektionstid och läroböcker

Susanne Nyström: Den som värnar om det fria skolvalet måste föreslå en förändring

Ämnen i artikeln

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt