Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 02:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/forsta-replikskiftet-mellan-s-och-mp-sedan-januari-2014/

SVERIGE

Första replikskiftet mellan S och MP sedan januari 2014

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) under dagens partiledardebatt i riksdagen.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och Miljöpartiets språkrör Per Bolund (MP) under dagens partiledardebatt i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Under onsdagens partiledardebatt valde Miljöpartiets språkrör Per Bolund att begära replik på statsminister Magdalena Anderssons anförande. Det är första gången MP gjort det på S sedan januari 2014.

Det var i januari 2014 Miljöpartiets dåvarande språkrör valde att begära replik på det anförande Mikael Damberg, som vikarierade för Stefan Löfven som då inte var riksdagsledamot, hållit. I anförandet ställde hon frågan vad Socialdemokraternas syn på en så kallad samtyckeslag är, och Damberg svarade att frågan kan diskuteras.

Sedan dess har replikskiften i riksdagens partiledardebatter Miljöpartiet och Socialdemokraterna emellan enbart ägt rum när en partiledare eller språkrör ska avtackas, fram tills onsdagens partiledardebatt.

I sin replik berättade Per Bolund att han anser att Miljöpartiet och Socialdemokraterna gjort stora insatser för Sveriges energiförsörjning, men kritiserar att Socialdemokraterna öppnar upp för att räkna in kärnkraft i EU:s gröna taxonomi, EU:s regelverk för gröna investeringar.

– När vindkraften är den billigaste elen och när vi snart kan nå ett förnybart energisystem, Varför vill ni stödja dyr och riskabel kärnkraft?, sa Per Bolund.

– Kärnkraften kommer att vara del av den europeiska energimixen. Därför är vår bedömning att kärnkraften behöver vara en del av taxonomin och kommer vara en del av taxonomin. Det är också den linjen regeringen drivit i Bryssel, svarade Magdalena Andersson.

Partier som samarbetar, som till exempel Moderaterna och Kristdemokraterna, begär sällan eller aldrig replik på varandra under riksdagsdebatter.

Denna tid mellan replikskiften är dock ingenting jämfört med tiden som hade passerat när Ebba Busch (KD) valde att begära replik på ett anförande från Annie Lööf (C) 30 januari 2019. Då hade det gått över 5 000 dagar, eller 14 år, sedan en partiledare för ett parti inom den dåvarande Alliansen begärt replik på en annan partiledare inom samarbetet.

Fotnot: Taxonomi är ett verktyg för att identifiera miljömässigt hållbara investeringar.

Läs mer:

Statsministern om kritiken: Tror inte alla partier förstår allvaret

SD KU-anmäler Magdalena Andersson om restriktionerna

Ämnen i artikeln

Per Bolund
Riksdagen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt