Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 02:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/forsvaret-sapo-och-danska-livvakter-enormt-sakerhetspadrag-infor-malmoforum/

SVERIGE

Försvaret, Säpo och danska livvakter – enormt säkerhetspådrag inför Malmöforum

Under fredagen började arbetet med att säkra de lokaler där Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism kommer att äga rum. Mattias Sigfridsson, kommenderingschef från polisregion Syd, säger att den stora utmaningen blir logistiken, med så många högt uppsatta deltagare som samtidigt ska till och från mötet.
Under fredagen började arbetet med att säkra de lokaler där Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism kommer att äga rum. Mattias Sigfridsson, kommenderingschef från polisregion Syd, säger att den stora utmaningen blir logistiken, med så många högt uppsatta deltagare som samtidigt ska till och från mötet. Foto: Anders Hansson

Livvakter från Danmark och Norge samt Försvarsmakten kommer att bistå polisen och Säpo när ett stort antal högt uppsatta internationella politiker besöker Malmö nästa vecka.

På fredagen började arbetet med att säkra lokalerna där mötet ska hållas.

– Den logistiska utmaningen är stor, säger Mattias Sigfridsson, polisens kommenderingschef.

Runt Malmömässan, där Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism kommer att hållas på onsdag, har uniformerade poliser posterats ut under fredagen. Där inne pågår arbetet med att söka igenom lokalen för att säkra den inför mötet. Ingen utomstående kommer att släppas in. Försvarsmakten hjälper till med arbetet och en camouflageklädd hundförare med en schäfer syns i arbete runt en av mässans ingångar. Säkerheten är massiv: på onsdag kommer de som bor närmast mässan att få sina balkonger avspärrade under de tidpunkter då delegationerna körs till och från mötet.

Avspärrningar under Malmöforum
Avspärrningar från lördag 9 oktober till torsdag 14 oktober. Störst störningar kommer det att vara under själva forumet onsdag 13 oktober.
Avspärrningar under Malmöforum
Grafik: Johan Andersson Källa: Polisen

Mattias Sigfridsson, kommenderingschef från polisregion Syd, säger att polisen räknar med att det kan bli protester på onsdag.

– Dels för att man samlar så många världsledare på en plats men också för att det finns starka känslor kring ämnet i sig, så det räknar vi med. Men det kan också handla om helt andra frågor, till exempel miljöfrågor.

Ett femtiotal stats- och regeringschefer och ett trettiotal organisationer har bjudits in till Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism.  Men med bara dagar kvar är den slutgiltiga deltagarlistan ännu inte spikad.

– Trots att vi är väldigt nära ett genomförande är det fortfarande inte helt säkerställt exakt vem och hur många som kommer att närvara, men vi förväntar oss att nästan alla inbjudna kommer att närvara på någon nivå. Det är ett tjugotal stats- och regeringschefer som kommer att närvara, säger Mattias Sigfridsson.

Mattias Sigfridsson, kommenderingschef från polisregion Syd, framför Malmömässan där Försvarsmakten hjälper polisen med arbetet att säkra lokalerna inför den stora internationella konferensen.
Mattias Sigfridsson, kommenderingschef från polisregion Syd, framför Malmömässan där Försvarsmakten hjälper polisen med arbetet att säkra lokalerna inför den stora internationella konferensen. Foto: Anders Hansson

Under fredagen började även arbetet med att säkra hotellet där de flesta av deltagarna kommer att övernatta: Malmö live i centrala Malmö.

Säkerhetspolisen ansvarar för personskyddet med livvakter närmast deltagarna och Polisen för avspärrningar och säkerheten runt området.

– Vi ska se till att Malmömässan där konferensen hålls är säker men också delegationernas boende och deras transporter mellan platserna och när de anländer, företrädelsevis till våra flygplatser i området, säger Mattias Sigfridsson.

Den stora insatsen sker drygt en vecka efter den olycka där Lars Vilks och två skyddsvakter från polisregion syd omkom.

– Det har påverkat oss i den mån att det är fruktansvärt tragiskt och vi sörjer våra kollegor väldigt mycket. Samtidigt är vi fast beslutsamma att genomföra den här operationen på ett professionellt sätt så det påverkar inte genomförandet. Men jag tror att hela polissverige fortfarande sörjer.

Förutom regeringskansliet, som arrangerar forumet, och Säkerhetspolisen är bland annat Försvarsmakten samt dansk polis delaktiga i operationen. Många delegationer kommer att landa på Köpenhamns flygplats Kastrup.

Försvarsmakten kommer till exempel att hjälpa polisen med att ha en bild över luftrummet över Malmö och det kommer att utfärdas flygrestriktioner över staden.

De nordiska länderna kommer att bistå med livvakter och fordon.

– Vi har också ett nära samarbete med de nordiska säkerhetstjänsterna och vi kommer att ha danska och norska livvakter på plats i Danmark och även fordon från Norge och Danmark under genomförandet, säger Susanna Trehörning, biträdande kommenderingschef från Säkerhetspolisen.

”Vi gör alltid en bedömning av hotbilden och finns det en hotbild just exakt nu så kanske den ser annorlunda ut i morgon eller övermorgon så vi går inte in på det, säger Susanna Trehörning.
”Vi gör alltid en bedömning av hotbilden och finns det en hotbild just exakt nu så kanske den ser annorlunda ut i morgon eller övermorgon så vi går inte in på det, säger Susanna Trehörning. Foto: Anders Hansson

Hon säger att det är det samlade skyddsvärdet som är grunden till de omfattande säkerhetsinsatserna, det vill säga att det kommer att finnas ett stort antal statschefer och andra höga företrädare samlade på en plats samtidigt.

Inga ansökningar om tillstånd för demonstrationer har kommit in men polisen säger att man är förberedd på att det kan uppstå protester som inte föranmälts.

Susanna Trehörning vill inte gå in på om det finns någon hotbild mot konferensen.

– Vi gör alltid en bedömning av hotbilden och finns det en hotbild just exakt nu så kanske den ser annorlunda ut i morgon eller övermorgon så vi går inte in på det, säger hon.

Redan under fredagen påbörjas arbetet med att spärra av ett område kring Malmömässan i Hyllie. Malmö live kommer att spärras av under onsdag och torsdag nästa vecka.

– Ett evenemang av den här omfattningen kommer att innebära avspärrningar och inskränkningar i rörelsefriheten. Det är viktigt för oss att se till att malmöborna finns med i den här operationen, att inskränkningarna blir så få och rörelsefriheten så hög som möjligt och att den vardagliga verksamheten i Malmö kan fungera, säger säger Mattias Sigfridsson.

Under morgonen och eftermiddagen på torsdagen, då delegaterna körs mellan konferensen, hotellet och flygplatserna, kommer flera vägar att stängas av för trafik. Det handlar om Yttre ringvägen och Pildammsvägen i Malmö samt E65:an mellan Malmö och Sturup. Utöver det kommer ytterligare sträckor kommer att påverkas, men utan att helt stängas av.

Här hittar du fler texter från DN:s redaktion på plats i Malmö

Ämnen i artikeln

Malmö
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt