Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 10:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/forsvarsministern-om-gotland-viktigt-att-markera/

SVERIGE

Försvarsministern om Gotland: ”Viktigt att markera”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Anders Wiklund/TT

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) förklarar den ökande synligheten av militär på Gotland med det spända säkerhetsläget i Europa.

– Vi tycker det är viktigt att markera och sända signaler om att vi tar den här situationen på allvar, säger han i Ekots lördagsintervju.

Den svenska försvarsmaktens utryckningsstyrka – den operativa beredskapsenheten – landade på fredagskvällen på Gotland. Enheten sätts upp av Norrbottens regemente I 19 i Boden och består av ett kompani på cirka 120 soldater och officerare.

Det största säkerhetspolitiska hotet just nu rör Rysslands krav på inflytande över andras länders säkerhetspolitiska val och beslut – samtidigt som landet riktat ett direkt hot mot Ukraina, enligt Hultqvist.

– Man har 100 000 soldater kring Ukraina i någon sorts griptång. Man bedriver ju en underminerande verksamhet i Ukraina på olika sätt. Där har vi ett reellt hot och det är också ett hot som är uttalat, säger han till Ekot.

Han ser det inte som otänkbart att Ryssland går in i Ukraina.

– Bara det förhållandet att de lyfter upp det här hotet, att de gör de här militära manövrerna, att de hela tiden sätter ett tryck på Ukraina, underminerar Ukraina, gör att man inte kan utesluta den typen av händelseförlopp.

Soldater från Gotlands regemente i Visby hamn i torsdags.
Soldater från Gotlands regemente i Visby hamn i torsdags. Foto: Karl Melander/TT

På frågan om hur orolig han är för Sveriges säkerhet svarar försvarsministern:

– Sverige är en del av hela den här säkerhetsmiljön och vi kommer alla att påverkas i den händelse att det sker något i Ukraina.

Det stärkta försvaret av Gotland har utlösts av att Rysslands offensiva landstigningsfartyg i Östersjön ökat kraftigt – från ett till sex fartyg på tre veckor, har Försvarsmakten bekräftat för DN.

– Den som kontrollerar Gotland har ett avgörande inflytande över både aktiviteten i luften och i den marina miljön, säger Hultqvist och fortsätter:

– Gotland är precis som Åland, precis som Bornholm, väldigt strategiska platser. Det är viktigt för oss att i det här läget visa att vi över huvud taget inte är naiva, och Sverige kommer inte att tas på sängen i den händelse att något händer.

Hultqvist får i Ekots lördagsintervju frågan om det finns en risk för Gotland.

– Det är klart att det finns en risk. Ett angrepp mot Sverige kan precis som vi säger i totalförsvarsbeslutet i riksdagen inte uteslutas. Vi har ett spänt läge som inte är bra i Europa i dag, där den europeiska säkerhetsordningen har ifrågasatts.

Läs mer:

Svensk militär utryckningsstyrka insatt på Gotland

Stor hackerattack mot ukrainska sajter – EU kallar in cyberstyrka

ÖB: Om det utbryter krig saknar svenska försvaret ammunition

Ämnen i artikeln

Gotland
Ukraina
Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt