Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/forsvarsministern-reste-till-finland-och-satte-sig-i-karantan/

Sverige

Försvarsministern reste till Finland och satte sig i karantän

Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist. Foto: Lisa Mattisson

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) reste till Finland för ett möte med sin finländske kollega Antti Kaikkonen den 11 januari, rapporterar Expressen. Delar av resan var privat.

– Försvarsminister följde alla svenska och finländska regler och coronarestriktioner, säger Hultqvists pressekreterare Toni Eriksson till DN.

Mötet med Antti Kaikkonen var planerat sedan långt före jul, enligt Toni Eriksson och beslutet om själva resan togs före julafton.

– När Peter Hultqvist kom till Finland satte han sig i frivillig karantän i tio dagar och försvarsministern följde alla svenska och finländska regler och coronarestriktioner, säger Toni Eriksson.

Själva mötet mellan de båda försvarsministrarna behandlade bland annat säkerhetsläget och händelseutvecklingen i omvärlden och sekretessbelagda frågor.

Efter mötet den 11 januari reste Hultqvist tillbaka till Stockholm samma dag. Toni Eriksson vill dock inte säga när ministern avreste till Finland:

– Av säkerhetsskäl kommentera vi inte försvarsministerns resor för att andra inte ska kunna kartlägga statsrådens resor.

På frågan om Hultqvist resa också var semester svarar Toni Eriksson att statsråd alltid är i tjänst.

– En del av resan utfördes privat, det är vad vi kan säga.

UD har ingen reseavrådan till Finland. Folkhälsomyndigheten uppmanar den som reser utomlands att ”hålla sig välinformerad om vilka inresebestämmelser som gäller på resmålet och följa de lokala myndigheternas råd och anvisningar på plats”.

Expressen var först med att rapportera om försvarsministerns resa.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt