Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 12:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fortsatt-blasigt-tag-stalls-in-pa-flera-strackor/

SVERIGE

Hårda vindar leder till inställda tåg och träd över vägar

Ett stormfällt träd röjs undan från en mindre väg utanför Djurröd väster om Kristianstad på fredagsmorgonen.
Ett stormfällt träd röjs undan från en mindre väg utanför Djurröd väster om Kristianstad på fredagsmorgonen. Foto: Johan Nilsson/TT

Det är rejält blåsigt i stora delar av landet och tåg har ställts in på flera sträckor i södra och västra Sverige.

Fortfarande är det mycket besvärligt väder i fjälltrakterna i Jämtland och i Lappland. I vindbyarna har det varit stormstyrka under natten, enligt SMHI.

Trafikverket har sedan klockan 04 på fredagen ställt in tåg på en rad sträckor i Skåne, Småland och Blekinge. Bakgrunden är att kraftiga vindar kan göra att träd faller på spåren.

”Vi tar det här beslutet för att säkerställa att inga tåg ska bli stående med passagerare och att resenärer så tidigt som möjligt kan planera sin resa på annat sätt”, säger Annika Canaki, avdelningschef på Trafikverket i region syd, i ett pressmeddelande.

På fredagsmorgonen har nedfallna träd orsakat olyckor i södra Sverige. Bland annat fördes tre personer till sjukhus efter en olycka där ett träd fallit över en väg i Kristianstads kommun. Tre personer stannade för att såga itu trädet, och då körde en bil in i trädet, enligt polisen. Även i Kalmar har en bil kört in i ett träd som fallit över vägen, säger polisens presstalesperson i regionen.

Också i Västsverige är tåg inställda på grund av kraftiga vindar, bland annat mellan Uddevalla och Borås och på Bohusbanan, rapporterar P4 Väst.

Alla tåg som går väster om Åre i Jämtland har ställts in sedan tidigare på grund av ovädret, och trafiken återupptas tidigast på fredagseftermiddagen.

Blött och halt vid stationen i Åre på torsdagen.
Blött och halt vid stationen i Åre på torsdagen. Foto: Linnea Karlsson

En orange varning för vind i kombination med snöfall på kalfjället ligger kvar för fjälltrakterna i Jämtlands län och i Lapplandsfjällen. Vindhastigheter på upp mot 26 meter per sekund i byarna har uppmätts bland annat i Korsvattnet i Krokoms kommun i Jämtland. Samtidigt snöar det ymnigt, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

– Det är kraftigt snöfall och ganska besvärligt väder. Vi har en del mätstationer som rapporterar riktigt blåsigt väder. Det är speciellt blåsigt på kalfjället, men även i lägre terräng kan det vara besvärligt, särskilt i byvinden och i kombination med snön.

Översvämning på väg mellan Tegefjäll och Storlien i Jämtland på torsdagen.
Översvämning på väg mellan Tegefjäll och Storlien i Jämtland på torsdagen. Foto: Linnea Karlsson

Trafikanter uppmanas av Trafikverket att inte ge sig ut på vägarna i västra Jämtland om det inte är nödvändigt.

Den kraftiga vinden och snöfallet väntas hålla i sig fram till fredagskvällen. För nordliga Dalafjällen ligger det en gul varning ute, även där för vind och snö.

I Åre kommun håller både skolor och förskolor stängt i dag på grund av ovädret. Krokoms kommun hade skolorna stängda på torsdagen, men öppnar dem igen på fredagen.

På torsdagen var det varmare och nederbörden kom då som regn. På flera orter i västra Jämtland ledde det ihållande regnet till översvämningar, både i byggnader och på vägar.

Läs mer:

Så ser SMHI:s nya vädervarningar ut – byts till färgkoder

Snöoväder kan ge halv meter snö i västra Jämtland

Översvämning på hotell i Storlien: ”Trycker på från fjället”

Ämnen i artikeln

Västsverige
Skåne
Jämtland
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt