Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 12:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fortsatt-intensivt-snofall-tusentals-ar-utan-el/

Sverige

Trafikverkets snövarning: Ge dig inte ut på vägarna

00:59. Det snöar fortfarande intensivt i delar av Sverige. Klass 3-varningen för Västernorrland ligger kvar och orsakar stora trafikproblem. Trafikverket meddelar att ingen bör ge sig ut på vägarna och larmar om störningar i järnvägstrafiken.

Det snöar fortfarande intensivt i delar av Sverige och enligt SMHI mattas det av först framåt natten till onsdag.

Klass 2-varningen för Västernorrland ligger kvar och orsakar stora trafikproblem.

Trafikverket meddelar att ingen bör ge sig ut på vägarna i de värst drabbade områdena och larmar om störningar i järnvägstrafiken.

Det kraftiga snöfallet som pågått sedan måndagen orsakade allt större problem i stora delar av Sverige under tisdagen. Skolor har stängts, tåg och bussar ställts in och vägarna är på vissa håll oframkomliga.

Värst drabbat är östra Ångermanland. Tidigare gick SMHI och 3-varnade – något som inte hänt på över tre år – då det väntades upp till 70 centimeter snö. Hård vind, drivbildning och halka förvärrar läget. Varningen inkluderade tidigare också Medelpad. Men senare på eftermiddagen nedgraderades varningen till klass 2 i östra Ångermanland. I Medelpad finns numera ingen varning.

– Det mattas av först framåt natten till onsdag, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI till TT.

Tusentals hushåll är strömlösa i bland annat Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. SVT Öst skriver att Valdemarsviks tätort – cirka 2.200 hushåll – var strömlöst efter att Eons transformatorer slagits ut vid 03-tiden. Vid 10.30-tiden började kunder få tillbaka elen. På tisdagskvällen var fortfarande en större del av de drabbade hushållen strömlöst.

Bild 1 av 7 En joggare tar sig ut trots ovädret.
Foto: Mats Andersson
Bild 2 av 7 Mycket snö på vägarna i Västernorrland.
Foto: Mats Andersson
Bild 3 av 7 Snöröjning i Sundsvall på tisdagsförmiddagen.
Foto: Mats Andersson/TT
Bild 4 av 7
Foto: Mats Andersson
Bild 5 av 7 Strömavbrott utanför Sundsvall på måndagsmorgonen efter snöovädret under natten.
Foto: Mats Andersson/TT
Bild 6 av 7 Trafikverket meddelar att man inte bör ge sig ut på vägarna i Västernorrland och Västerbotten.
Foto: Mats Andersson
Bild 7 av 7
Foto: Mats Andersson

All tågtrafik på sträckan Sundsvall–Umeå ställdes in redan på måndagen, stoppet gäller preliminärt till klockan 12 på onsdag. Men det allt högre snötäcket ställer till det även på andra håll.

Trafikverket meddelar att ingen bör ge sig ut på vägarna om man inte måste. Läget är besvärligt även i Uppsala, Västmanland, Dalarna och Gävleborg.

– Vädret kan göra att vägar driver igen, eller att nedfallna träd eller grenar blockerar vägen. Den tunga trafiken är särskilt utsatt och det finns risk för att lastbilar och andra tunga fordon fastnar och blir stående i uppförsbackar, sa Henrik Sundquist, distriktschef för Underhåll på Trafikverket, region Mitt, i ett pressmeddelande på måndagen.

Ämnen i artikeln

Norrland
Umeå
Sundsvall
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt