Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 17:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fortsatt-orange-snovarning-over-stockholm/

SVERIGE

Snöoväder ställer in bussar och flyg i Stockholm

1 min 40 sek. Tre lastbilar är inblandade i en trafikolycka vid E6 Landskrona i den hårda vinden med snö på tvären och blixthalka på tisdagskvällen. Två av lastbilarna har hamnat i diket och den tredje i mitträcket. Polis och bärgare arbetar på platsen. Långa köer norrut. SMHI har utfärdat gula och orangea varningar på grund av snö och vind.

Snöovädret ställer till det på vägarna under onsdagen. Även kollektivtrafiken i Stockholm och flygtrafiken till och från Arlanda och Bromma påverkas.

Lokalt hade det vid lunchtid kommit upp till 50 centimeter snö i kustområdena. Under eftermiddagen rörde sig snöfallet österut och vädervarningen nedgraderades.

SMHI:s hade under onsdagen en orange varning över Stockholmsområdet gällande kraftigt snöfall i kombination med blåsigt väder.

– De senaste timmarna har det varit ett stråk med kraftigt snöfall längs Roslagskusten, med lite mindre intensitet inåt landet. Det kommer ligga kvar några timmar till mitt på dagen och drar sig sedan bort, sade Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Vid 14.30-tiden hade varningen nedgraderats till gul nivå.

I bland annat Värmdö rapporteras stora snömängder, och lokalt ska det röra sig om upp till 50 centimeter. Där har tre bandvagnar satts in.

– Deras primära uppgift är att stötta i hemtjänst och också i akuta 112-ärenden. Den första resursen är ute och stöttar i hemtjänsten just nu, säger Magnus Brattgård, säkerhetschef på Värmdö kommun till TT.

Stora mängder snö har fallit i Värmdö på onsdagen.
Foto: Anna Kyringer

I Stockholms kustkommuner är kollektivtrafiken kraftigt påverkad av snön, och även Huddinge, Botkyrka och Södertörn drabbad.

SL räknar med trafikstörningar hela dygnet.

Snöovädret orsakar även problem i flygtrafiken. På Arlanda är en mängd flyg antingen inställda eller försenade.

– På Arlanda har vi cirka 30 minuter försening just nu och vi följer utvecklingen noggrant, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia.

Kombinationen av kraftig sidvind och kraftigt vinterväder med mycket snö försvårar flygningarna och ligger bakom förseningarna.

Resenärer uppmanas hålla sig uppdaterade via Swedavias app och ta kontakt med sitt flygbolag för att ta reda på vad som gäller för den specifika resan.

Trafikverket varnar också på sin hemsida för mycket besvärligt väglag på flera håll i Stockholms län. Bland andra riksväg 73 från Nynäshamn till Stockholm och de flesta stora vägar kring Norrtälje och Åkersberga och Vallentuna pekas ut som särskilt farliga.

Även runt Uppsala, Norrköping, Strängnäs, Eskilstuna och Jönköping varnas det för mycket besvärligt väglag.

Alla som kan uppmanas att jobba hemifrån under ovädret.

Väglaget var moddigt och halt i Stockholmsområdet under onsdagen.
Foto: Thomas Karlsson

Även om vindarna och snöfallet avtagit lite är dagens utmaning att ploga och halkbekämpa, och städa efter snöstormen, enligt Trafikverkets presschefen Bengt Olsson.

– Det är ganska halt på många av vägarna, åtminstone i Östergötland Sörmland och ända ned till Jönköping kan det finnas en decimeter med snö som fortfarande är kvar, inte minst i det mindre vägnätet, säger han.

Det är viktigt att bilister som ger sig ut på vägarna inte blockerar för snöröjningen.

– Vi behöver komma fram med plogbillar och saltbilar.

Sedan ska man ut och inspektera järnvägsanläggningar som varit avstängda i Skåne och Västsverige, så att det inte ligger träd över spåren.

Trafikanter uppmanas att ta det lugnt och hålla sig undan.

I norra Sverige är det lugnare, men rejält kallt. Lokalt kan det bli cirka 20 minusgrader i södra Norrland. I norra Norrland blir det däremot rejält kallt, särskilt i norra Lappland och Norrbotten med nedåt 30 minusgrader.

Enligt meteorologen Marie Staerk är det nu minusgrader i hela landet, och det blir omkring 10 minusgrader i Stockholmsområdet.

På torsdag och fredag blir det fortsatt kallt över hela landet och ett nytt snöfall passerar de södra delarna, men det är inte lika kraftigt som tidigare i veckan.

Läs mer:

SL: Jobba hemma i dag om det är möjligt

Kraftigt snöoväder på ingång – SMHI varnar