Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 07:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fortsatt-varning-for-oversvamning-kraftiga-skurar/

SVERIGE

Fortsatt varning för översvämning: ”Kraftiga skurar”

Lågtrycket som drog in över Sverige i torsdags fortsätter upp över landet med risk för nya översvämningar.
Lågtrycket som drog in över Sverige i torsdags fortsätter upp över landet med risk för nya översvämningar. Foto: Lars Näslund

SMHI:s gula varning för översvämningar förlängs eftersom regnovädret över nordvästra Dalarna, östra Härjedalen och västra Hälsingland varar längre än väntat. Tågtrafiken är fortsatt påverkad mellan Stockholm och Göteborg i båda riktningarna efter åskovädret i torsdags.

Räddningstjänsten i Härjedalen och Dalarna hade på natten mot lördagen inte behövt rycka ut på några allvarliga ärenden kopplade till det kraftiga regnovädret som dragit in över landet. Den varning för kraftiga skyfall som utfärdades på fredagskvällen skulle hålla i sig till klockan åtta på lördagsmorgonen. Men varningsperioden har förlängts till klockan tio, berättar SMHI.

– Vi såg att skurarna var så kraftiga och de kommer inte vara över till klockan åtta. Det kommer bli kraftigt regn hela dagen, meteorologen Linnea Rehn Wittskog på lördagsmorgonen.

Värst drabbat av regnet är Hamra i norra Dalarna. Där har nästan en månads regn fallit i natt.

– Det har kommit 63 millimeter i den orten. Vanligtvis faller 70 till 80 millimeter regn på en månad, säger Linnea Rhen Wittskog.

Det finns nu risk att varningen följs upp av nya varningar under lördagen. Ovädret har rört sig upp från västra Svealand till norra Dalarna, Gävleborg och Västernorrland.

– Vi följer utvecklingen noga. Det kan komma fler varningar under dagen, säger hon.

Kraftiga skurar kan innebära stora problem eftersom vattnet inte hinner rinna undan. Då finns risk för översvämning.

– Det finns det risk för vatten på vägarna, vattenfyllda viadukter där vägarna går under mark till exempel. Men det innebär även fara för privatpersoners källare och dagvattenbrunnar eller avlopp som svämmar över, säger Linnea Rehn Wittskog.

Taket till ett djurhem i Töreboda blåste av i torsdagens oväder och orsakade stopp i tågtrafiken.
Taket till ett djurhem i Töreboda blåste av i torsdagens oväder och orsakade stopp i tågtrafiken. Foto: Ellen Lewerin/Sveriges Radio

Under torsdagens åskoväder drabbades västkusten av översvämningar och nedfallna ledningar inom SJ:s tågtrafik mellan Stockholm och Göteborg, vilket DN rapporterat om tidigare. Reparationer pågår, men förväntas inte vara klara innan tisdag. Tills dess ställs dussintals avgångar in och leds om på den drabbade sträckan mellan Töreboda och Skövde.

Under söndagen kommer regnet fortsätta över Norrbottens kustland. Ingen varning för skyfall är utfärdad för söndagen.

Ämnen i artikeln

Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt