Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 11:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fragor-och-svar-om-valkompassen-i-dn/

SVENSK POLITIK

Frågor och svar om Valkompassen i DN

Illustration: Jenny Alvén

Med hjälp av Valkompassen får du veta hur bra dina åsikter stämmer överens med partiernas. Men vad händer egentligen med dina svar? Vem har utformat frågorna?

Här är nio frågor och svar om Valkompassen.

Klicka här för att komma till Valkompassen 2022 och testa hur bra du matchar partierna.

Frågor och svar

Vad är Valkompassen 2022?

Här kan du svara på 25 frågor där partierna tycker olika, och därefter få en bild av i hur hög grad dina svar sammanfaller med partiernas. Detta rangordnas i procentsatser. Du får alltså inte svar på vem du ”ska” rösta på, utan hur väl dina svar matchar partiernas linjer.

Vem har utformat frågorna?

Kompassen är framtagen av TT Nyhetsbyrån tillsammans med journalisten och författaren Christer Isaksson och Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. De har båda arbetat med att ta fram valkompasser inför val sedan 2002. De har undersökt vad partierna har sagt i sina partiprogram och i olika utspel, hur de har agerat i riksdagen, men också vad partiernas företrädare har svarat när de har gjort Valkompassen. Någon eller några av partiernas viktigaste frågor finns med.

Vad innebär det att jag klickar i ”hjärtefrågor”?

Många har politiska frågor som de tycker är viktigare än andra – därför har du möjlighet att klicka i tre frågor som ges extra tyngd i den slutliga sammanvägningen av svaren.

Vad händer om jag hoppar över frågor?

Du kan välja att inte svara – men du måste svara på minst en fråga för att få ett resultat. Men tänk på att resultatet blir mer rättvist om du svarar på flera frågor.

Mitt resultat visar att jag ligger närmast partier som jag inte sympatiserar med – varför då?

För DN är det viktigt med transparens. Därför redovisas hur de olika partierna har svarat, i samband med ditt svar. Det ger en mer fördjupad bild av var partierna står och förhoppningsvis svar på varför dina svar ligger närmare en del partiers än andra.

Vanligaste argumenten – hur har de valts ut?

Argumenten är tänkta som en hjälp för dig att svara på frågan. De är på samma sätt som kompassens frågor utformade av TT samt Christer Isaksson och Tommy Möller, och är en sammanfattning av hur argumenten lyder i den politiska debatten.

Vad händer med mina svar – sparas de någonstans?

Dina svar är bara ämnade för dig. Varken DN eller TT kommer att spara resultaten eller göra något med dem i efterhand.

Kan det bli så att jag gör kompassen flera gånger och får olika svar?

Partierna kan ändra ståndpunkt. Om det sker uppdateras Valkompassen. Det kan få följden att dina resultat ändras, trots att du svarar på samma sätt.

Kan jag svara på frågorna trots att jag inte prenumererar på Dagens Nyheter?

Ja, DN:s Valkompass är öppen för alla. Flera andra medier erbjuder TT:s valkompass, så kompassen är inte unik för DN. Dessutom anser vi att det är viktigt att så många som möjligt får chansen att ta ställning till frågorna inför riksdagsvalet den 11 september.

Matilda E Hanson, biträdande redaktionschef och projektledare för DN:s valbevakning.

Foto: Nicklas Thegerstrom