Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 01:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/frikyrkliga-overger-kd-pa-grund-av-flyktingpolitiken/

04:48. I Vetlanda fick pastorn Daniel Berner en afghansk extrason, övergav KD och blir nu kommunalråd för C. Alf Svensson förstår avhopparna.
SVENSK POLITIK

Frikyrkliga överger KD på grund av flyktingpolitiken

KD har tappat frikyrkliga väljare.

I Vetlanda fick pastorn Daniel Berner en afghansk extrason, övergav KD och blir nu kommunalråd för C.

Alf Svensson förstår avhopparna. KD:s hedersordförande tycker att svenska politiker ”har fastnat i brott och straff och stoppa flyktingar”.

– Det behövs fler barmhärtiga samariter i svensk politik.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 14 Pastorn och C-politikern Daniel Berner går genom Vetlanda centrum, där en man med rötter i Afghanistan den 3 mars attackerade sju för honom okända män. Efter dådet manifesterade nazister – och hotade Daniel Berner eftersom han engagerat sig för asylsökande.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 14 Daniel Berner lämnade häromåret Kristdemokraterna. Nu har han skaffat ny partitygväska – och tillträder denna sommar som kommunalråd i Vetlanda för Centerpartiet.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 14 Daniel Berner gick med i KD 2002, när han var nybakad pingstpastor. Det kändes självklart och rätt. ”Då var ju Alf Svensson partiledare.”
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 14 Ebba Busch under den partiledardebatt i riksdagen då hon kritiserade regeringen genom att citera Bibeln: ”Fader förlåt dem, för de vet inte vad de gör.”
Foto: Claudio Bresciani/TT
Bild 5 av 14 Duon Ebba Busch och Ulf Kristersson siktar på att ta regeringsmakten – med stöd av Jimmie Åkessons SD. Våren 2019 började KD som första parti att närma sig SD – genom att bjuda in till en köttbullslunch i riksdagshuset. Sedan dess har samtalen fördjupats.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bild 6 av 14 Pastor Anna Karlsson leder morgonbönen i Missionskyrkan i centrala Vetlanda.
Foto: Paul Hansen
Bild 7 av 14 Pastorskollegerna Daniel Berner och Anna Karlsson i Vetlanda tillhör olika samfund, och har lite olika politiska åsikter. Anna Karlsson är lite mer till vänster. Men de delar engagemanget för nyanlända till Sverige.
Foto: Paul Hansen
Bild 8 av 14 Under våren hotades Daniel Berner av nazister – men fick även hat från en del kristna på grund av sina åsikter. På ett vykort stod: ”Är du en pastor som tjänar Herren, eller en vidrig politiker som tjänar batikhäxan Annie Lööf?”
Foto: Paul Hansen
Bild 9 av 14 Ebba Busch är KD:s fjärde partiledare sedan grundandet 1964. Här i samspråk med Alf Svensson, som ledde partiet under 31 år, fram till 2004 då han efterträddes av Göran Hägglund.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 10 av 14 ”Flyktingpastorn” Bengt Sjöberg klistrade valaffischer för KDS i Stockholm som tonåring på 1960-talet. 2018 fick han nog av sitt partis hårdare politik och tonläge mot invandring, och lämnade KD efter över femtio år.
Foto: Paul Hansen
Bild 11 av 14 Mohammed Alaj har varit flera år i Filipstad och talar god svenska. Han har konverterat till kristendomen – men hotas av utvisning till Afghanistan eftersom Migrationsverket ifrågasätter om han verkligen är ”genuint troende”. Bengt Sjöberg råder Mohammed Alaj att söka jobb på Barilla, knäckebrödsfabriken i Filipstad som tidigare hette Wasabröd, och försöka få arbetstillstånd.
Foto: Paul Hansen
Bild 12 av 14 Bengt Sjöberg känner många inom KD som ifrågasätter partiets högersväng på senare år, säger han. 2018 var han med i en stor Messengergrupp för oroade kristdemokrater. ”Flera där var högt upp i partiet.”
Foto: Paul Hansen
Bild 13 av 14 Bengt Sjöbergs ideella jourtelefon, ”Sjöbergs asylrådgivning”, håller öppet på eftermiddagarna. Han får flera samtal från hjälpbehövande varje dag.
Foto: Paul Hansen
Bild 14 av 14 KD:s dåvarande partiledare Alf Svensson gör segertecknet efter partiets framgång i riksdagsvalet 1998, då KD fick 11,8 procent av röstern. "Jag är övertygad om att det inte är missnöjesröster vi har fått", kommenterade han valresultatet då.
Foto: Fredrik Funck