Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 04:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/fyra-av-tio-anstallda-i-skanekommun-vill-inte-ta-vaccin-mot-covid-19/

Sverige

Fyra av tio anställda i Skånekommun vill inte ta vaccin mot covid-19

Här utdelas en covid-19-vaccindos.
Här utdelas en covid-19-vaccindos. Foto: Tommy Holl/TT

Alla anställda vid Burlövs kommuns särskilda boenden har erbjudits att själva bli vaccinerade mot covid-19. Men drygt fyra av tio, 42 procent, har valt att tacka nej.

– Jag vill inte spekulera i varför det är så. Det kan vara så att flera av de som är tveksamma nu kommer att ändra sig när vaccinationen verkligen går igång, säger socialchef Lars Wästberg.

På flera håll inleds nu covid-19-vaccineringen av anställda inom vård och omsorg, efter att en stor del av de boende på landets äldreboenden redan hunnit få sin första dos.

Till exempel räknar Göteborgs stad att före helgen ha gett dos nummer ett till samtliga av de 4.300 på särskilda boenden som velat få sprutan och under tisdagen fick de första i personalen densamma.

– I dag har även vaccineringen av de berörda anställda på de större sjukhusen inletts, säger Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare/chef, och Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, Region Västra Götaland.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare/chef, och Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, Region Västra Götaland. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hon har inte fått några uppgifter om personal som vill avstå.

– Det jag nås av är positiva och motiverade medarbetare som önskar vaccinera sig. Jag tror på att möta skepsis med information.

Inte heller i Göteborgs stad är vaccinvägrare ännu något känt fenomen.

– Den frågan är lite tidigt väckt, men våra medarbetare är nog som folk i allmänhet. Då är det ju glädjande att så många är positiva. Vi gick i går ut med det första erbjudandet och väldigt många bokade tid snabbt, säger Babbs Edberg, chef för äldre samt vård och omsorgsförvaltningen.

Men samma entusiasm finns inte överallt. Enligt handlingar hos Länsstyrelsen i Skåne, som DN tagit del av, och som bekräftas av kommunen själv, har alltså 42 procent av personalen på särskilda boenden i Burlövs kommun norr om Malmö tackat nej när de har tillfrågats.

– Det är klart att det bästa vore om alla vaccinerade sig, säger socialchefen Lars Wästberg.

Ser du några risker med att en stor del av de anställda som jobbar med sköra äldre inte vill vaccinera sig?

– Ju fler som vaccinerar sig desto bättre blir det, både i vår verksamhet och ute i samhället. Just utifrån smittspridning och annat, säger han.

Lars Wästberg, socialchef Burlövs kommun.
Lars Wästberg, socialchef Burlövs kommun. Foto: Burlövs kommun

Enligt Lars Wästberg kommer de boende, åtminstone på kort sikt, ändå ha ett skydd. Majoriteten av de äldre på särskilda boenden vill bli vaccinerade. Bara ett ett par ska ha tackat nej.

Om läget i Burlöv skriver vaccinsamordnaren i region Skåne, Maria Landgren, i ett mail till DN:

”Region Skåne skulle naturligtvis helst se att alla som erbjuds vaccinering även tar sin första dos. Men det är ett erbjudande som varje individ som erbjuds vaccin måste ta ställning till. Varför så få bland personalen på Säbo i Burlöv väljer att vaccinera sig är inget vi har någon vetskap om.”

Under onsdagens möte med kommunstyrelsen i Göteborg informerades om att staden inlett en dialog med Sveriges kommuner och regioner, SKR, om hur man som arbetsgivare ska agera om personal inte vill vaccinera sig mot covid-19.

Babbs Edberg är chef för Göteborgs stads äldre samt vård och omsorgsförvaltning.
Babbs Edberg är chef för Göteborgs stads äldre samt vård och omsorgsförvaltning. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

I informationen nämndes att en arbetsgivare inte kan tvinga sina medarbetare att ta ett vaccin. Däremot skriver man att ”arbetsgivaren kan under vissa förutsättningar behöva göra förändringar i verksamheten när personal saknar skydd mot viss smitta” och att då ”kan medarbetare som inte är vaccinerade tillfälligt behöva omfördelas till andra delar av verksamheten”.

– Nu förs alltså en dialog med SKR, om att möjligen kunna förflytta icke vaccinerade medarbetare från en enhet till en annan om det finns smitta, säger Babbs Edberg.

Vaccinsamordnaren Kristine Rygge säger att hon tycker att det är klokt att denna dialog nu förs.

– Det här är ju något vi förväntar oss behöver bemötas nationellt. Det blir kanske något vi behöver ta ställning till om några veckor.

Arbetsrättschefen vid SKR Tomas Björck säger att frågan är lite tidigt väckt, eftersom man ännu inte vet hur konsekvenserna kommer att bli i kommuner och regioner, om en problematisk påverkan på bemanningen kan uppstå.

– Men ja, våra medlemmar ställer frågor om hur man ska tänka och agera, så är det.

Läs DN:s nyheter från Västsverige.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt