Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 22:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/gavleborg-skarper-lokala-rad-efter-fall-av-brasilianska-viruset/

Sverige

Regioner skärper lokala råd efter ökad smittspridning

Foto: Pontus Lundahl/TT

Region Gävleborg skärper de lokala rekommendationerna efter att fyra fall av den brasilianska virusvarianten upptäcktes på fredagen. Samtidigt fortsätter den brittiska varianten att spridas i regionen.

Antalet nära kontakter ska nu begränsas och munskydd ska alltid användas i kollektivtrafiken från och med tisdag.

Även region Västerbotten skärper de lokala råden.

Efter djupanalys kunde de första svenska fallen av virusvarianten P.1, som först upptäcktes i Brasilien, bekräftas på fredagen. Fyra personer som kommer från två olika familjer i Gävleborg har smittats.

Samtidigt har förekomsten av den brittiska virusvarianten B.1.1.7 ökat i regionen. Totalt står nu muterade virusvarianter för nästan hälften av fallen i regionen under vecka sju, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Situationen är oroväckande och regionen behöver nu stävja smittspridningen. Därför införs skärpta lokala rekommendationer från och med tisdagen.

”Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Det kan exempelvis handla om arbetsplatser där svårt att hålla avstånd. Munskydden i kollektivtrafiken bör nu användas hela tiden, inte bara i rusningstid”, skriver regionen i pressmeddelandet.

Personer som jobbar på en arbetsplats där regionen bedömer att det pågår ett större utbrott ska också undvika att vistas ute i samhället.

Även nära kontakter bör begränsas till en mindre krets, skriver regionen. Personer uppmanas också att fortsätta arbeta hemifrån och avstå från att vistas i inomhusmiljöer där det finns risk för trängsel,

De nya skärpta rekommendationerna gäller från och med tisdagen den 23 februari 2021 till och med den 10 mars 2021. Råden har införts i samråd med Folkhälsomyndigheten.

Fallen av den brasilianska virusvarianten saknar alla resekoppling till utlandet.  Däremot har en av personerna varit i Stockholm och regionen kommer därför att samarbeta med Gävleborg i smittspårningsarbetet.

På måndagen meddelade också Västerbotten att regionen skärper de lokala rekommendationerna på grund av ökande smittspridning och den hårda belastningen på vården. Precis som i Gävleborg ska nu munskydd alltid användas i kollektivtrafiken. Munskydd ska också användas i inomhusmiljöer där nära kontakt med personer utanför den egna kretsen inte går att undvika.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt