Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 07:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/goda-forutsattningar-for-odling-av-artor-i-norra-norden/

SVERIGE

Goda förutsättningar för odling av ärtor i norra Norden

Ärtor som odlas i växthus på Nordgen i Alnarp. Ny forskning tyder på goda förutsättningar för kommersiell odling av ärtor i norra Norden.
Ärtor som odlas i växthus på Nordgen i Alnarp. Ny forskning tyder på goda förutsättningar för kommersiell odling av ärtor i norra Norden. Foto: Anders Hansson

Den proteinrika ärtan har fått ett uppsving i takt med att fler väljer att sluta äta kött. Nu tyder ny forskning på att ärtor spirar och trivs även i Nordens norra delar.

Klimatdebatten har medfört ett ökat intresse för proteinkällor från växtriket vilket har satt strålkastarljuset på de nordiska proteingrödorna. Enligt Nordgen, de nordiska ländernas gemensamma genbank och kunskapscenter för genetiska resurser, kommer klimatförändringarna högst sannolikt innebära att de nordiska länderna får högre temperaturer och en tidigare vår, något som gradvis kommer att göra ärtodling i norra Skandinavien mer gynnsam.

Nordgens forskningsprojekt Arctic Pea, med representanter från nordiska universitet och växtförädlingsföretag, har sedan 2017 undersökt förutsättningarna för odling av ärtor i de norra delarna av Norden.

Resultaten som nu presenteras i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Plant Science tyder på goda resultat för kommersiell odling av ärtor i norra Norden. Dessutom visade forskningen att grön skörd av ärtor är möjlig ovanför polcirkeln.

Per Gustafsson, odlingstekniker på Nordgen i Alnarp, skördar ärtor i växthuset.
Per Gustafsson, odlingstekniker på Nordgen i Alnarp, skördar ärtor i växthuset. Foto: Anders Hansson

Om den inhemska ärtproduktionen ökar skulle förutsättningarna för att utveckla vegetariska livsmedel kunna förbättras, likaså att använda ärtor som fodergröda.

– En ökad inhemsk ärtproduktion kan bland annat minska beroendet av importerad soja. Det ses som ett bättre miljöalternativ än importerade sojabönor, säger Karolina Aloisi, ansvarig för Nordgens molekylärlaboratorium och medförfattare till forskningsartikeln, i ett pressmeddelande.

Ärtan är den viktigaste proteingrödan i Norden. Baljväxten har en lång odlingshistoria i de nordiska länderna och har troligtvis odlats ända sedan bronsåldern. Förr i tiden var ärtodling även relativt vanligt förekommande i norr medan dagens kommersiella odling är begränsad till de södra delarna av Norden.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Lund
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt