Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/goteborg-drar-in-stodet-till-ibn-rushd-rasistiskt-driven-kampanj/

Sverige

Göteborg drar in stödet till Ibn Rushd – ”Rasistiskt driven kampanj”

En bild från stadsdelen Bergsjön i nordöstra Göteborg. Kommunen konstaterar att studieförbundet Ibn Rushd har en stor verksamhet i stadsdelar som Bergsjön där ”tillit till det offentliga är låg”.
En bild från stadsdelen Bergsjön i nordöstra Göteborg. Kommunen konstaterar att studieförbundet Ibn Rushd har en stor verksamhet i stadsdelar som Bergsjön där ”tillit till det offentliga är låg”. Foto: Adam Ihse/TT

Studieförbundet Ibn Rushd nekas det så kallade volym- och målgruppsbidraget från Göteborgs stad om 858.103 kronor.

Det står klart inför det politiska beslutet under tisdagen.

– Viktigast för oss är att pengar inte ska hamna hos odemokratiska organisationer, och det finns frågetecken där, säger ansvarigt kommunalråd Nina Miskovsky (M).

Miskovsky representerar den styrande Alliansen och är ordförande i Socialnämnd Centrum. Från årsskiftet ansvarar den för beslut om kommunalt stöd till det tiotal studieförbund som verkar i Göteborg.

Eftersom Socialdemokraterna också ställer sig bakom förvaltningens rekommendation om att säga nej till Ibn Rushd och partierna Demokraterna och Sverigedemokraterna sedan länge velat avslå ansökan, finns nu en bred majoritet i den fråga som varit infekterad alltsedan förra sommaren.

Ibn Rushd karaktäriserar på sajten Demokratiskt Göteborg granskningen som ”präglad av felaktigheter och partipolitiska utgångspunkter” och att ärendet ”används som hävstång för att öka granskningshetsen och snabba på avfinansieringen av civilsamhället (...)”.

Anmärkningarna om bristande bokföring beskriver de som ”direkta feltolkningar som hade kunnat klaras upp redan med ett enkelt telefonsamtal”.

Bland de politiska partierna är det främst Vänsterpartiet och Miljöpartiet som ställt sig på studieförbundets sida.

– Man är rädd och orolig för islam helt enkelt, sa Miljöpartiets ledamot Stig Andersson till SVT när frågan diskuterades i nämnden strax före jul.

Daniel Bernmar är gruppledare för Vänsterpartiet i Göteborg.
Daniel Bernmar är gruppledare för Vänsterpartiet i Göteborg. Foto: Facebook

Nu, inför Socialnämnd Centrums sammanträde på tisdagen, riktar Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar än skarpare kritik. På Twitter skriver han att ”den djupt rasistiskt drivna kampanjen mot Ibn Rushd kommer till ett slut i morgon (...) efter ett år av karaktärsmördande och häxjakt”.

https://twitter.com/DanielBernmar/status/1363820541992402947?s=20

V-ledaren i Göteborg befarar vidare att ”om denna utvecklingstrend fortsätter är det slutet på den långa historia av folkbildning, demokratibygge och rörelsearbete som kännetecknat svensk demokrati. Den går i graven genom konspirationsteorier och islamofobi.”

Nina Miskovsky (M) är ordförande i Socialnämnd Centrum i Göteborg.
Nina Miskovsky (M) är ordförande i Socialnämnd Centrum i Göteborg. Foto: Marie Ullnert/Göteborgs stad

Nämndordföranden Nina Miskovsky (M) reagerar starkt på kommentarerna. Till DN säger hon:

– Det där är ett riktigt lågvattenmärke av honom, särskilt när jag vet hur lång och noggrann processen har varit. Kommunen har berett bidragsfrågan sedan i juni i fjol. Vi har utrett och gett Ibn Rushd möjlighet att ge svar på svar på svar. Vi har varit så noga med att det ska vara sakligt och gå rätt till.

Förvaltningen har dels granskat Ibn Rushds ekonomi, dels de medlemsföreningar som samverkar tätt med studieförbundet. Förvaltningschefen Michael Ivarsson motiverar förslaget till avslag med följande formulering: ”Utifrån de två granskningar som gjorts samt Ibn Rushds svar på dessa, gör förvaltningen en samlad bedömning att det finns kvarstående brister. Det gäller Ibn Rushds hantering av hur de väljer att samarbeta med sina samverkansorganisationer. Samt deras ekonomihantering.”

En central fråga har varit om pengarna från kommunen ”får användas till religiöst lärande eller om detta strider mot stadens riktlinjer.” Men eftersom förvaltningen säger att ”religion inte särskiljs från andra ämnen som exempelvis filosofi, musik eller keramik utan reglerna är samma för allt lärande”, kan bidrag inte nekas på den grunden.

Granskningen som kommunens utredare gjort av föreningar kopplade till Ibn Rushd ”pekar ut flera organisationer som på olika sätt har haft kontakter med föreläsare eller organisationer som kan anses strida mot demokratikrav”. Men, säger man: ”Dessa evenemang har inte anordnats i samarbete med Ibn Rushd eller finansierats av stadens bidrag”.

Förvaltningen skriver att den är på det klara med vilket hårt slag ett nej skulle innebära: ”Konsekvenserna för Ibn Rushd av ett uteblivet bidrag skulle vara högst kännbara, då organisationen redan vid årets start befann sig i ett ansträngt läge”, skriver man.

Det konstateras också att ”om Ibn Rushd genom utebliven finansiering förlorar möjligheten att driva folkbildning bland dessa grupper och i dessa områden, förlorar staden en samverkanspart i det gemensamma arbetet att bryta segregation och nå ökad jämlikhet.”

Men det hjälper inte när verksamheten inte följer regelverket, menar förvaltningschefen, och skriver att ”en organisation av Ibn Rushds storlek, och som mottagare av så pass höga bidrag, ska ha tillräckligt god systematik i sina kvalitetssystem så att den information som efterfrågas lätt ska kunna erhållas.”

I en debattartikel på Altinget inför Göteborgs beslut skriver Malin Novén, distriktschef för Ibn Rushd Västra, att ”allt fler kommunpolitiker tolkar organisering, särskilt trosgemenskap, som ett samhällshot i stället för en samhällsnytta” och att nämnden ”står inför ett avgörande beslut där misstänkliggörandet av muslimer riskerar att spela ut den muslimska folkrörelsens demokratiuppdrag.”

Den beskrivningen avfärdar kommunalrådet Nina Miskovsky:

– För oss i Alliansen är det viktigaste skälet till att vi föreslår avslag att pengar inte ska hamna hos odemokratiska organisationer, och det finns frågetecken där. Då är det min skyldighet som politiker att agera och reagera.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt