Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/goteborg-skickar-1-3-miljoner-munskydd-till-ukraina/

SVERIGE

Göteborg skickar 1,3 miljoner munskydd till Ukraina

Munskydd för användning primärt mot covid-19.
Foto: Lisa Mattisson

Efter att tidigare i höst ha skickat 37 ton handsprit kommer en ny leverans från Göteborgs stad till krigets Ukraina.

Denna gång: 1,3 miljoner munskydd som köpts in mot pandemin men som bedöms bli liggande när bäst-före-datumet passeras.

Beslutet fattades på tisdagen av politikerna i Äldre samt vård- och omsorgsnämnden efter rekommendation från förvaltningen.

Precis som i fallet med de 37 ton handsprit i femlitersdunkar, som staden i augusti bedömde att man inte kunde hantera och hellre skickade som stöd till Ukraina, ska leveransen ordnas av organisationen Kristna läkare och medicinstudenter, KLM.

Munskydden som ska skickas köptes in primärt för stadens äldreomsorg under pandemin och de förvaras i lager hos Västra Götalandsregionen.

Men delar av lagret bedömer man inte kommer att användas innan bäst-före-datumen gått ut, och det sker nu i december och i mars nästa år.

Därefter får de inte användas i Sverige och ”alternativet till donation är att munskydden går som avfall”, skriver nu förvaltningen, och med destruktion genom förbränning skulle kostnader komma.

Men organisationen KLM har sagt att deras samarbetspartner i Ukraina gärna tar hand om dem, och några juridiska hinder har man inte sett. ”Partiet med munskydd kan göra nytta i det krigsdrabbade Ukraina”, lyder slutsatsen.

Elisabet Lann, KD, är ordförande i Äldre samt vård- och omsorgsnämnden.
Foto: Jenny Ingemarsson

Ordföranden i den beslutande nämnden, KD:s Elisabet Lann, säger:

– Vi står alltså med ett lager som vi inte har möjlighet att använda. Då känns det såklart helt rätt att vi tar chansen att skicka munskydden till Ukraina som uttryckt ett behov av dem. Både för att slippa slänga men framför allt för att vi kan stödja Ukraina i det lilla.

Läs mer:

Allt fler bekräftade covidfall i Sverige

Många mottagliga för influensan i år

Här kan du läsa fler nyheter från DN i Göteborg

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt