Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 14:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/goteborgare-efter-forseningen-av-vastlanken-sorgligt-att-stan-ska-se-ut-sa-har/

SVERIGE

Göteborgare efter förseningen av Västlänken: ”Sorgligt att stan ska se ut så här”

Brita Nordblad bor i Haga och passerar nästan dagligdags byggarbetsplatsen. Hon tycker det är förfärligt sorgligt med en stad som är avstängd och full av hinder.
Foto: Tomas Ohlsson

Göteborgarna suckar uppgivet.

Beskedet att det djupa byggsåret vid Hagakyrkan nu står utan kontrakt och att Västlänksprojektet kommer att försenas med flera år möts med stor besvikelse.

– Det är tråkigt, bråkigt, smutsigt och stökigt. Så sorgligt, säger Brita Nordblad som bor i kvarteren.

Det pålas och grävs för fullt runt Hagakyrkan och längs Rosenlund under tisdagsförmiddagen. Det stora stationsbygget som ingår i Västlänken har skapat en djup ravin, av lera och kanalvatten som blottats i flera år redan och när DN passerar märks ingen avmattning i arbetet där.

– Jasså, svarar de byggarbetare DN får kontakt med genom stängslet, när vi berättar att kontraktet med konsortiet AGN Haga har brutits på morgonen. Beskedet har inte sipprat ner till fotfolket än och ingen vill ställa upp på intervju.

Hagakyrkan i fonden omges sedan många år av djupa byggschakt till följd av stationsbygget för Västlänken. Det tidigare slutdatumet 2026 skrotades definitivt i och med tisdagens besked.
Foto: Tomas Ohlsson

Samma gäller en av arbetsledarna som precis nåtts av nyheten, men inte hunnit begripa hur den ska påverka uppdraget han har. Tills någon uppifrån ger mer konkreta order fullföljer han det han tänkte sig när han kom till jobbet i morse. Det är hög ljudvolym under vårt samtal eftersom alla maskiner runt honom går för fullt.

Stationsbygget i Haga är en värld av entreprenörer och underentreprenörer. Någon är inhyrd en timme för att stoppa trafiken, någon annan hör till en familjefirma med loggan på många fordon just här, och ytterligare andra har sina medarbetare ute på alla Västlänkens byggarbetsplatser. Just nu vet ingen vilka som blir kvar när det stora paraplykontraktet med AGN Haga inte längre existerar, och ingen av de som befinner sig innanför byggstängslet tycker sig ha mandat att kommentera saken.

Patrik Akterhall har inte hört om förseningen på annat håll, men när DN berättar om den blir han inte förvånad. ”Är man borta ett halvår känner man inte igen sig i Göteborg”, säger han om alla byggen som pågår.
Foto: Tomas Ohlsson

Det problemet finns inte för de många som passerar på utsidan.

Patrik Akterhall är en av dem som får nyheten via DN.

– Vadå, ska de täcka igen skiten nu då eller?! Man blir ju inte förvånad egentligen, för om man inte är på ett ställe i den här stan på ett halvår så finns det ju inte en chans att man känner igen sig när man kommer dit igen. Antingen står det en skyskrapa där, eller så har de tagit bort nåt.

Ebba Bygde minns knappt hur innerstan såg ut innan Västlänksbygget drog igång i Göteborg.
Foto: Tomas Ohlsson

Ebba Bygde tar alltid vägen över den provisoriska bron mitt i byggprojektet på sin väg till jobbet och säger att hon knappt reagerar längre på kaoset.

– Det känns som om det alltid har sett ut så här, och nu blir det alltså vaddå – tio år till? Jag vet inte vad jag ska säga, säger hon i stressen till ett kundmöte.

Brita Nordblad bor mitt i Haga och hör till dem som var emot Västlänken från första början. Nu konstaterar hon krasst att hon vant sig.

– Ja, man vänjer sig vid att bo i en stad som alltid är avstängd och full av hinder. Där stadsmiljön är tråkig och bråkig. Det är så sorgligt bara.

Ett par timmar efter beskedet till AGN Haga att de inte längre har kontrakt med Trafikverket pågick fortfarande arbetet för fullt bland alla underentreprenörer på byggarbetsplatsen.
Foto: Tomas Ohlsson

Nu säger de ju att 2026 inte längre är ett realistiskt slutdatum här i Haga. Vad tänker du om det?

– Nä, det kanske blir 2030 då... alltså, vilka perspektiv! Usch.

Hon skrattar och skakar på huvudet. Bakom henne börjar en ny pålning smälla sig ner genom blåleran.

Läs mer: Västlänkens öppning försenas flera år – Trafikverket kastar ut entreprenör