Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 14:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/goteborgskrogaren-luften-gar-ur-en-igen/

Sverige

Göteborgskrögaren: ”Luften går ur en – igen”

Krögaren Peter Orrmyr är kritisk till regeringens sena besked om förlängt alkoholförbud på krogen.
Krögaren Peter Orrmyr är kritisk till regeringens sena besked om förlängt alkoholförbud på krogen. Foto: Adam Ihse/TT

Krögaren Peter Orrmyr har kastats mellan hopp och förtvivlan i flera månader. När regeringen meddelade att alkoholförbudet efter klockan 20 förlängs drogs mattan undan igen – och han är besviken på den korta framförhållningen.

– Att de går ut med det två dagar innan, det är inte okej, säger han.

TT Text

I flera dagar tampades Peter Orrmyr och hans kollegor i ledningsgruppen med en viktig fråga.

Sedan den 24 december, när regeringens tillfälliga skärpta alkoholförbud trädde i kraft, har de varit tvungna att sluta servera alkohol – och därmed stänga restaurangerna – klockan 20. Men fredagen den 15 januari skulle förbudet löpa ut och det skulle vara tillåtet att ha öppet till klockan 22 igen.

Peter Orrmyr, restaurangägare på Brasserie Lavette, och bokningsansvariga Lotta Diehl.
Peter Orrmyr, restaurangägare på Brasserie Lavette, och bokningsansvariga Lotta Diehl. Foto: Adam Ihse/TT

På onsdagen, den 13 januari, samlades de för ett möte. Peter Orrmyr driver tillsammans med sin familj flera krogar och restauranger i Göteborg. Under pandemin har de gjort stora förluster och tvingats säga upp all personal som inte är fastanställd, och det skärpta alkoholförbudet har försvårat situationen avsevärt.

Frågan som bollades runt bordet var: Skulle de våga lita på att förbudet inte förlängdes?

– Vi bestämde oss för att öppna upp igen på lördag. Alla tänkte samma sak: ”De kan ju inte komma två dagar innan och förlänga detta”. Men tydligen kunde de göra det, säger han.

När regeringen på torsdagen meddelade att alkoholförbudet efter klockan 20 förlängs ytterligare, till den 24 januari, försvann hoppet igen.

– Man har nästan blivit avtrubbad, luften bara går ur en om och om igen. För personalen är det ännu slitigare, jag ringer upp ena dagen och säger ”okej nu kör vi!”, för att nästa dag ringa igen och ställa in.

Socialminister Lena Hallengren (S)
Socialminister Lena Hallengren (S) Foto: Fredrik Sandberg/TT

Till TT säger socialminister Lena Hallengren (S) att hon har förståelse för reaktionerna – men att beslutet inte kunde fattas tidigare.

– När vi har en koppling till det aktuella smittläget så är det svårt att fatta beslut tidigare, annars tar vi helt enkelt inte hänsyn till smittläget. Nu förlängs det i tio dagar för att också synkronisera med ett flertal andra beslut som löper ut den 24 januari. Vi behöver göra en samlad bedömning.

Det resonemanget ställer sig Peter Orrmyr frågande till.

– Redan i måndags måste man ju ha fattat att det inte kommer att hålla, vi läser ju själva i tidningen om hur allvarligt det är. Att de går ut med det dagen innan, det är inte okej, säger han.

Peter Orremyr driver flera krogar i Göteborg.
Peter Orremyr driver flera krogar i Göteborg. Foto: Adam Ihse/TT

Samtidigt betonar Peter Orrmyr att han har stor förståelse för allvaret i pandemin.

– Här står vi på ena sidan och vill ha kvar våra företag, men på andra sidan så dör folk. Det är en väldigt blandad känsla.

Det handlar inte om att företagen vill tjäna pengar, understryker han, utan ”bara överleva”.

– Det bästa hade varit om regeringen stängt ner branschen i november och hjälpt oss med våra fasta kostnader och lön till personalen. Det hade känts bäst.

Läs DN:s nyheter från Göteborg.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt