Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/granspolischefen-hoppas-att-eva-forstar-att-hon-kan-straffas/

SVERIGE

Gränspolischefen hoppas att Eva förstår att hon kan straffas

Gränspolischefen Patrik Engström oroar sig för att volontärer ska sprida felaktiga rykten i flyktingvänliga grupper på nätet: ”De flesta är människor som verkligen vill väl. Men det här är ett rättsligt och politiskt komplicerat område, och det är lätt att gå vilse.”
Foto: Kevin Chang

Gränspolischef Patrik Engström ogillar att människor som Sverige beslutat att utvisa lämnar landet på egen hand, under radarn. Samtidigt förstår han att utsatta migranter försöker försöker hålla sig kvar i EU – och vill inte säga om flyktingaktivisten Eva Hållsten gör rätt eller fel när hon köper deras biljetter.

Chefen för gränspolissektionen vid NOA, Patrik Engström, vill inte svara på om Eva Hållsten och andra flyktingaktivister gör rätt eller fel när de köper biljetter åt Ali och andra som vill lämna landet. Det är en fråga för domstolen, anser han.

Om Eva gör rätt rent moraliskt vill gränspolischefen inte heller säga något om.

– Men jag hoppas att Eva förstår att själva grejen med civil olydnad är att den inte är straffrihetsgrundande – utan något man gör medveten om att man kan bli dömd och straffad, säger Patrik Engström.

Däremot är det, ur den svenska gränspolisens perspektiv, dåligt när asylsökande som fått avslag i Sverige avviker och försöker smuggla sig in i Tyskland och Frankrike. Det är viktigt för svenska myndigheter att ha koll på vem som befinner sig i landet.

– Samtidigt ser jag de här förflyttningarna som naturliga. Människor som har det svårt och som tagit sig till Europa för att bygga sig en bättre framtid... Det är klart att de kommer att försöka hålla sig kvar i Europa på alla möjliga sätt, säger Patrik Engström.

Flyktingaktivisten Eva Hållsten, som DN berättar om i ett reportage.
Foto: Alexander Mahmoud

Det kommer alltid, säger gränspolischefen, att finnas olika typer av kryphål för den som illegalt vill ta sig mellan unionens medlemsstater.

– Enda sättet att förhindra det är att avsluta Schengensamarbetet och stänga gränserna igen – och att stänga dem mycket hårdare än de någonsin har varit.

Patrik Engström tror – liksom Ali i DN:s reportage – att det kan vara lättare att leva i Tyskland som papperslös, utan tillstånd, än i Sverige.

– Tyskland ett mycket större land. Dessutom är det en federation av delstater, där den federala nivån – med migrationsverk och polis – delvis är ganska svag. I vissa tyska delstater är det ganska lätt att hålla sig undan.

Parallellt med strömmen ut från Sverige ser den svenska gränspolisen en ökning av människor som dyker upp och vill återvända frivilligt till Afghanistan och Irak. Den kärvare ekonomin under pandemin är en orsak till att de ger upp försöken att hålla sig kvar, tror Patrik Engström.

– Möjligheterna att tjäna pengar genom att jobba svart har blivit sämre. Som arbetsgivare kan du inte få permitteringsbidrag för svartanställd personal. De blir liksom bara av med jobbet.

Patrik Engström har träffat många asylsökande som, likt Ali, blivit djupt besvikna på Sverige efter sitt avslagsbeslut. De hade uppfattat signaler från Sverige och Europa om att de var välkomna – och så var de plötsligt inte det. Vissa politikeruttalanden – som Angela Merkels ”Wir schaffen das” och Stefan Löfvens ”Mitt Europa bygger inga murar” – nådde fram till människor på flykt.

– Politiker som uttalade sig slagkraftigt under 2015 vände sig kanske i första hand till en hemmaopinion. Men kommunikationen gick fram även till andra. Och budskapen upprepades och förstärktes i de informella informationsekosystemen på nätet.

Ali, som DN berättar om i reportaget, ville till Sverige och söka asyl redan när han för fem år sedan flydde in i EU, över gränsen mellan Turkiet och Bulgarien. Som många andra afghaner som fått avslag på sina asylansökningar tycker Ali att Sverige ägnat sig åt dubbla budskap. ”Sverige sa att vi var välkomna – men sen var vi inte det”.
Foto: Alexander Mahmoud

Vad som sägs i nätgrupper och rykten mellan migranter är ofta viktigare informationskällor för människor på flykt än den officiella informationen på myndigheters hemsidor. Här finns viktiga lärdomar att dra från 2015, menar gränspolischefen.

– Det hade varit bra med ett konsortium av trovärdiga frivilligorganisationer som på ett tydligt sätt förklarade: Så här funkar Europa, och det här är vad som gäller.

Så hur ser gränspolischefen på Eva Hållsten och andra volontärer i svenska nätverk för asylsökandes rättigheter?

– De flesta är människor som är starkt besjälade, och som verkligen vill väl. Men det här är ett rättsligt och politiskt komplicerat område, och det är lätt att gå vilse.

Patrik Engström bekymras av vissa rykten som sprids i aktivistnätverk. Som att svenska myndigheter lurar afghaner att skriva på ett papper om att de vill återvända frivilligt.

– Det är helt enkelt inte sant. Jag vet hur mottagandet i Kabul går till. Och om det hade varit så att man hade lurat någon att skriva på att de skulle åka tillbaka frivilligt, så hade det spruckit redan vid ankomsten i Kabul.

Ministeriet i Kabul hade enligt Patrik Engström aldrig accepterat att ta emot afghaner som inte själva vill återvända.

– De hade fått åka tillbaka till Sverige direkt.

Läs också: Ali och tusentals andra flyr Sverige – Eva köpte hans biljett