Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 07:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/greenpeace-kvar-utanfor-preemraff/

Sverige

Greenpeace kvar utanför Preemraff

Greenpeace fartyg ligger ankrat utanför Preemraff i Lysekil. Arkivbild.
Greenpeace fartyg ligger ankrat utanför Preemraff i Lysekil. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Miljöorganisationen Greenpeace blockerar tidigt på fredagsmorgonen fortfarande inloppet till Preemraffs hamn norr om Lysekil. Men fartyget har flyttat sig från det avspärrade skyddsobjektsområdet.

TT Text

– De befinner sig nu utanför det avspärrade skyddsområdet. Klockan 03.17 har jag en notering om en ny position där de har ankrat, säger Jenny Berg, befäl på kustbevakningens ledningscentral vid klockan 04.

Hon kan inte svara på varför Greenpeace valt att flytta fartyget. Kustbevakningen bistår polisen och hade tidigt på fredagsmorgonen två båtar i området som övervakade situationen.

– Bortsett från att de (Greenpeace) har ankrat om så är läget oförändrat, säger Jenny Berg.

Protestaktionen inleddes på torsdagskvällen, då Greenpeace ankrade sitt fartyg Rainbow Warrior för att hindra ankommande oljefartyg att lägga till vid Preemraff.

Minst fyra tankfartyg har under natten legat ute på Skagerrak i väntan på att kunna anlägga hamnen, enligt sajten Marine traffic.

Greenpeace protesterar mot Preems omdebatterade planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet. Mark- och miljööverdomstolen gav i juni tummen upp för utbyggnadsplanerna. Ärendet gick då till regeringen, som under hösten ska fatta slutgiltigt beslut i frågan.

– Vi ligger här tills att Preem drar tillbaka sin ansökan eller att Stefan Löfven beslutar att det inte blir någon utbyggnad, sade Markus Mattisson på Greenpeace, ombord på fartyget, till Bohusläningen på torsdagskvällen.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Västsverige
Preem
Lysekil
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt