Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-02 09:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/greta-thunberg-blir-dns-chefredaktor-for-en-dag/

SVERIGE

Greta Thunberg blir DN:s chefredaktör – för en dag

Greta Thunberg.
Foto: Roger Turesson

Greta Thunberg har riktat skarp kritik mot hur medier hanterar klimatkrisen. Nu får hon en konkret chans att visa vad hon menar: I december blir hon chefredaktör för Dagens Nyheter – under en dag.

– Jag hoppas att DN och även andra medier kan influeras av detta, säger Greta Thunberg.

Det var i mitten av september i år som världens mest kända klimataktivist, Greta Thunberg, var inbjuden till Dagens Nyheter för att tala om medierna och klimatkrisen. Hon riktade då stark kritik mot DN och andra medier för att klimatfrågan inte behandlas som en stor och mycket allvarlig kris.

Idén dök då upp inne på DN:s redaktion: Varför inte låta Greta Thunberg vara gästredaktör för en dag och vara med och besluta om tidningens inriktning?

Chefredaktör Peter Wolodarski nappade på förslaget och kontaktade Greta Thunberg – som tackade ja.

– Den absolut vanligaste kritiken från våra läsare det senaste året har varit att vi inte tar klimatet på tillräckligt stort allvar. Vi vill bli bättre på att belysa denna fråga ur en mängd olika perspektiv – en av de viktigaste utmaningar vi står inför som journalister. Det här är ett sätt att göra det och vi är nyfikna på vad vi kommer att lära oss av hennes medverkan, säger Peter Wolodarski.

Greta Thunberg på DN:s redaktion tillsammans med chefredaktör Peter Wolodarski.
Foto: Roger Turesson

Det blir i början av december som Greta Thunberg kommer att stå som chefredaktör för ett nummer av Dagens Nyheter.

– Jag hoppas att detta kan influera DN och andra medier att behandla klimatkrisen som den stora kris det faktiskt är, säger Greta Thunberg.

Har du hunnit tänka ut vad DN ska innehålla den dag du är chefredaktör?

– Jag tänker mig inte så många opinionstexter och katastrofbeskrivningar, snarare många granskningar som visar hur verkligheten ser ut, var vi befinner oss just nu och som djupgående förklarar klimatkrisen. Och intervjuer med personer som har mycket kunskap, till exempel forskare, säger Greta Thunberg.

Det är inte första gången en känd opinionsbildare agerar gästredaktör för en tidning. Mest uppmärksammat är kanske när rockgruppen U2:s sångare och frontfigur Bono 2006 redaktörade den brittiska tidningen The Independent under en dag. Det ledde till en klassisk förstasida i rött, designad av konstnären Damien Hirst, med rubriken ”NO NEWS TODAY” och handlade om aids-epidemin som då drabbat en rad afrikanska länder.

Finns det en risk att DN:s oberoende ifrågasätts när en utomstående kommer in för att vara med och besluta om tidningens innehåll?

– Det kommer väcka en del berättigade frågor, men för läsarna kommer det vara tydligt att det handlar om ett specialprojekt under en dag, säger Peter Wolodarski och fortsätter:

– Greta Thunberg kommer att arbeta tillsammans med en grupp redaktörer på DN kring de konkreta idéerna, och det journalistiska arbetet bedrivs enligt gängse professionella rutiner. Vi kommer att redovisa väldigt öppet hur allt går till. Det blir ett spännande projekt att följa.

Vad säger du till dem som undrar om detta inte bara är ett jippo under en dag?

– För oss ingår detta som en del i en större ansträngning att uppvärdera klimatfrågan journalistiskt. Vi kommer att avsätta mer resurser för att rapportera om den i vardagen och dessutom se över vår annonspolicy.

– Vi vill inspireras av detta och behandla klimatkrisen som den avgörande fråga den är. Den påverkar oss, våra barn och våra barnbarn och det är tidningens uppgift att kontinuerligt spegla den med seriös, kunskapsbaserad och allomfattande journalistik, säger Peter Wolodarski.

English version: Greta Thunberg will be Editor-in-Chief of leading Swedish newspaper – for one day