Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/greta-thunberg-medierna-ar-de-enda-som-kan-na-ut-med-den-tid-vi-har-kvar/

SVERIGE

Greta Thunberg: Medierna är de enda som kan nå ut med den tid vi har kvar

Foto: Roger Turesson

Att lämna över ansvaret för Sveriges största dagstidning till en omyndig, outbildad aktivist är helt obegripligt. Det är vansinne. Om det inte vore för det absurda faktumet att vi befinner oss i en existentiell kris som fortfarande ignoreras av vårt samhälle, skriver Greta Thunberg, gästande chefredaktör för DN den 6 december.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Vi kan inte lösa en kris utan att behandla den som en kris. Men vi kan inte heller uppnå krisinsikt om vi inte är medvetna om krisens existens, innebörd och konsekvenser.

Om vi fortfarande ska ha en liten chans att uppnå våra åtaganden i Parisavtalet måste våra utsläpp av växthusgaser börja minska drastiskt med start i dag. Inte 2025 eller 2030. Det är den obekväma sanningen som inte längre går att förneka.

Ingen påstår att det kommer vara enkelt eller att världen inte är enormt komplicerad. Det här är den svåraste och mest krävande frågan mänskligheten ställts inför. För den utmanar våra värderingar och ställer oss inför frågeställningar vi hittills sopat under mattan. Den utmanar rådande världsordning.

Den kräver ett rättvist helhetstänkande där vi ser till att ingen blir lidande av de förändringar som omställningen till ett hållbart samhälle kommer innebära.

Om vi ska lösa klimatkrisen måste vi inse att den är en del av en större hållbarhetskris.

Och eftersom merparten av de utsläpp som kommer påverka och forma vår framtid redan finns i atmosfären räcker det inte att som i dag bara diskutera framtida hypotetiska mål och scenarier. Om Parisavtalet ska hålla måste vi kunna belysa såväl dåtid, nutid som framtid ur ett globalt rättviseperspektiv.

Vårt största hopp består av demokrati och folkbildning. När tillräckligt många inser situationens allvar kommer förändring att ske.

Inget av det här kommer hända utan medias hjälp. För ingen annan har möjligheten att på den minimala tid vi har nå ut med den information som krävs.

Och det kommer inte räcka med ”temanummer” eller ”klimatreportrar”. Det handlar om att förstå hållbarhetskrisens fulla innebörd och låta den genomsyra det dagliga arbetet i allt från innehåll, verksamhet till annonsering.

Dagens tidning kommer att fokusera på den grundläggande forskningen. Det är fakta, ingen åsikt.

Decennier har gått förlorade. Det är oerhört bråttom. Men att ge upp kommer aldrig vara ett alternativ.