Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 18:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/haktning-havd-for-terrorpar-utreds-aven-av-usa/

SVERIGE

Häktning hävd för terrorpar – utreds även av USA

Den man och kvinna i Stockholmsområdet som misstänks ha förberett terrorattentat mot flera utpekade personer är inte längre häktade.

Nu är de i stället tagna i förvar, bedömda av Säpo som en säkerhetsrisk.

De är även föremål för en liknande utredning i USA.

TT Text

Mannen och kvinnan greps vid en insats i Stockholmsregionen i början av april och har därefter suttit häktade. De båda misstänks för stämpling till terrorbrott i Stockholmsområdet mellan den 2 januari och den 2 april i år. Enligt åklagare Hans Ihrman handlar det om att attentat planerats, tänkta att utföras mot ett antal specifika personer.

Den 14 december beslutade Ihrman att häktningen av mannen och kvinnan skulle hävas. Varken misstankarna eller häktningsskälen har på något sätt förändrats, förklarar han, men Ihrman gör ändå bedömningen att de nya häktningsregler som gäller sedan i somras innebär att en fortsatt häktning skulle strida mot den så kallade proportionalitetsprincipen.

– De har varit frihetsberövade i åtta månader och jag har avvaktat nödvändig bevisning som har fördröjts. I dagsläget är det högst ovisst när den kan bli tillgänglig, om den blir tillgänglig över huvud taget, säger Hans Ihrman till TT.

De nya reglerna innebär att det krävs synnerliga skäl för fortsatt häktning efter nio månader, och det åligger åklagaren att i så fall redovisa en tidsplan framåt för rätten.

– Den tidsplanen kan inte jag presentera i dagsläget. Därför har jag kommit fram till att utredningen måste fortsätta utan att de är häktade i det här brottmålet.

Detta innebär dock inte att mannen och kvinnan är försatta på fri fot. De är tagna i förvar i avvaktan på Migrationsverkets beslut om utvisning. Enligt Säkerhetspolisen utgör mannen och kvinnan en risk för Sverige och har därför begärt att de ska utvisas.

– Det pågår dessutom en brottmålsutredning i USA parallellt, med precis samma omständigheter mot de här personerna.

När paret häktades i början av april identifierades de som en 29-årig man och en 27-årig kvinna med medborgarskap i Afghanistan. Något som senare visade sig inte stämma. Efter en tids utredning framkom att personerna heter något helt annat, är födda tio år tidigare och är iranska medborgare.

Den framtida utredningen hänger på de uppgifter som Hans Ihrman avvaktar:

– Får jag inte ytterligare uppgifter blir det nog svårt att styrka den här misstänkta brottsligheten.

Nu pågår alltså tre parallella processer mot paret: den svenska utredningen, Migrationsverkets utvisningsärende samt den amerikanska utredningen.

– Om den framskrider som de har planerat föreställer jag mig att USA kommer att begära dem utlämnade dit för lagföring. Det är svårt att säga vilken del det i slutändan kommer att landa i.

Läs mer:

Två häktade misstänkta för stämpling till terroristbrott

Åklagaren: Terrorplaner avvärjda under påskhelgen

Ämnen i artikeln

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt