Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 03:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/halland-erbjuder-vardpersonal-3-000-kronor-per-extra-arbetspass/

SVERIGE

Halland erbjuder vårdpersonal 3 000 kronor per extra arbetspass

Foto: Isabell Höjman/TT

För att parera sjukfrånvaro och ett stort behov av personal erbjuder Region Halland nu vårdpersonal 3 000 kronor per arbetspass utanför det vanliga schemat, rapporterar Hallands Nyheter.

”Det är ett sätt att slippa beordra in personal”, skriver regionens hr-direktör i ett mejl till tidningen.

Vårdpersonal i Region Halland som ställer upp och jobbar extra får 3 000 kronor per arbetspass som går utanför det ordinarie schemat. Erbjudandet gäller en rad yrkesgrupper, däribland sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och barnmorskor. Däremot omfattas inte läkare.

Ersättningen läggs ovanpå den vanliga övertidsersättningen och samma erbjudande har gått ut till anställda som jobbar under beviljad semester eller föräldraledighet.

Förra veckan var sjukfrånvaron bland regionens sjukvårdspersonal ungefär dubbelt så stor som vanligt. Samtidigt är behovet av utbildad personal stor i sjukvården och regionen hoppas att den extra ersättningen ska innebära att chefer slipper beordra personal att arbeta övertid.

”Insatsen bygger på frivillighet och är menad som en extra kompensation för den som kan och vill ta extrapass. Det är ett sätt att slippa beordra in personal som behöver prioritera vila och ledighet”, skriver Region Hallands hr-direktör Cristine Karlsson i ett mejl till Hallands Nyheter.

Sjukvårdspersonal i Halland erbjöds extra ersättning även under jul- och trettonhelgerna och ett liknande erbjudande fanns också i somras. Kostnaden för den extra ersättningen förra sommaren uppgick till runt tio miljoner kronor och notan för julhelgerna landade på cirka fyra miljoner kronor.

Läs DN:s nyheter från Västsverige.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt