Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-23 22:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/hamid-zafar-lamnar-moderaternas-integrationskommission-efter-dns-avslojande/

Sverige

Mullsjö kommun stänger av Hamid Zafar efter DN:s granskning

Hamid Zafar får lämna sitt M-uppdrag efter DN:s avslöjande om han i flera år skrivit hatiska inlägg mot bland annat judar och homosexuella.
Hamid Zafar får lämna sitt M-uppdrag efter DN:s avslöjande om han i flera år skrivit hatiska inlägg mot bland annat judar och homosexuella. Foto: Peter Claesson

DN kunde på torsdagen avslöja att skolchefen Hamid Zafar, som satt som oberoende expert i Moderaternas integrationskommission, under flera år skrivit hatiska inlägg mot bland annat judar och homosexuella.

Mullsjö kommun, där Hamid Zafar arbetar som barn- och utbildningschef, meddelar nu att man stänger av honom.

”Kommundirektören har kommit fram till att förtroendet för Hamid Zafar är så skadat att möjligheten för honom att fortsätta sitt uppdrag som barn- och utbildningschef blir omöjligt. Mullsjö kommun följer den arbetsrättsliga processen och med stor sannolikhet kommer Hamid Zafar och kommunen gå skilda vägar”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Beskedet kommer efter att kommunen tidigare under torsdagen meddelat att man fortfarande har förtroende för Zafar.

Zafar, som varit engagerad i skoldebatten och hyllad för sitt arbete som rektor på Sjumilaskolan i Göteborg, säger till DN att inläggen gjordes under en period när han var sökande.

– Jag tror att många har den här typen av åsikter men kommer inte till uttryck med dem i skrift på något sätt. I mitt fall skedde det genom att de kom till uttryck via internet. Det är skillnaden, har han bland annat sagt till DN.

Tidigare under dagen stod det även klart att Hamid Zafar tvingas lämna Moderaternas integrationskommitté.

”Hamid Zafar får lämna Moderaternas integrationskommission. Detta på grund av de uppgifter som har framkommit i media om att han framfört antisemitiska och homofoba åsikter via anonyma konton i sociala medier. Uppgifterna var helt nya för oss, vi tog del av dem för första gången i media i dag. Åsikterna är oförenliga med Moderaternas värderingar”, skrev partisekreteraren Gunnar Strömmer i ett uttalande.

Hamid Zafar är även gästskribent på Göteborgs-Postens ledarsida. Ledarredaktionen har efter avslöjandet valt att avsluta samarbetet.

– De åsikter som Zafar uttryckt hör inte hemma i ett civiliserat offentligt samtal. Det är bra att Zafar själv tar avstånd från dem och menar att han har ändrat sig. Men faktum kvarstår att de inte uttrycktes i ett enskilt utslag av ungdomlig okunskap utan fälldes av en vuxen person i en offentlig roll, säger GP:s politiska redaktör Adam Cwejman till tidningen.

Läs mer: Rektor Hamid attackerade judar under pseudonym på nätet

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt