Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/hamndaktion-kopplas-till-dodsskjutning-av-12-aring-chattbevisning-ifragasatts/

SVERIGE

Hämndaktion kopplas till dödsskjutning av 12-åring – chattbevisning ifrågasätts

Blommor och ljus vid den snabbmatsrestaurang i Norsborg där den 12-åriga Adriana sköts ihjäl sommaren 2020.
Foto: Alexander Mahmoud

Sommaren 2020 sköts en 12-årig flicka till döds i Norsborg söder om Stockholm. Två män som enligt åklagare var de egentliga måltavlorna började då planera för vedergällning mot skyttarna. På onsdagen fortsatte rättegången mot de nio män som åtalats för inblandning i ett hämnddåd i Vällingby.

Det var vid 03.30-tiden den 2 augusti 2020 i närheten av ett McDonalds i Norsborg i Botkyrka kommun som åtminstone 20 skott avlossades från en vit Audi. Den 12-åriga Adriana råkade hamna i skottlinjen och dödades. Polisen kunde en tid efter händelsen konstatera att flickan inte var måltavlan.

Enligt åklagare Ida Arnell ska två män som också befann sig vid snabbmatsrestaurangen ha varit de egentliga måltavlorna. De ska efter dådet, via den krypterade appen Sky ECC, ha planerat och satt en hämndaktion i verket som resulterade i ett mordförsök i Vällingby den 7 september 2020.

Då avlossades 32 skott. En av de personer som hämnden riktas mot träffades av ett skott i armen. Ett annat skott gick genom rutan till en lägenhet.

I slutet av augusti i år åtalades de två männen och ytterligare sju andra män för bland annat mordförsök, medhjälp till mordförsök och förberedelse till mord. Enligt åklagaren handlar det om kriminella nätverk som låg i konflikt med varandra.

För drygt en vecka sedan började rättegången. När förhandlingarna fortsatte i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt på onsdagen ifrågasatte försvaret bland annat bevisvärdet i de många och snåriga chattkonversationerna. Det påpekades bland annat att flera användare nyttjat samma konton och att det därför är svårt att klargöra vem som skrivit vad. Det påtalades även att det flitiga användandet av smeknamn i chattarna är en osäkerhetsfaktor eftersom det gör det svårt att avgöra vilka personer som avses.

Beträffande den 23-åring som ska ha beskjutits i Norsborg och planerat hämndaktionen så bestrider han alla former av kontakt med några misstänkta gärningsmän.

Den nu pågående rättegången är alltså nära kopplad till dödsskjutningen av 12-åriga Adriana. I mitten av oktober väntas åtal väckas mot de män som misstänks vara delaktiga i mordet på flickan.

Ämnen i artikeln

Vällingby
Botkyrka
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt