Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 19:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/har-ar-profilerna-som-tar-sig-in-i-riksdagen/

SVENSK POLITIK

Här är profilerna som tar sig in i riksdagen

Nästan hundra nya riksdagsledamöter har tagit sig in i riksdagen.
Foto: Robin Bäckman

Flera lokala partitoppar och profilerade företrädare har tagit sig in i riksdagen. Bland dem finns expoliser, EU-parlamentariker och näringslivstoppar. DN listar några av profilnamnen som nu kommer in som riksdagsledamöter.

VAL 22

När riksdagen öppnar den 26 september kommer nästan 100 nykomlingar in, där majoriteten är helt nya och några har suttit i riksdagen tidigare men varit borta en period. Här är några av profilerna som nu ska axla ansvaret som riksdagsledamot.

Jytte Guteland (S)

Europaparlamentarikern Jytte Guteland byter Bryssel mot Stockholm när hon nu tar plats i riksdagen. Mellan 2007 och 2011 var hon SSU-bas, och har utöver det bakgrund som politiskt sakkunnig på utbildnings- och finansdepartementet. Sedan 2014 har hon suttit i EU-parlamentet, där hon bland annat var en av huvudförhandlarna när utsläppsrättshandeln skulle få tuffare regler.

Socialdemokraterna får totalt 26 nykomlingar i riksdagen, bland andra Markus Kallifatides, ordförande för S-föreningen Reformisterna, och Amalia Rud Pedersen som i fjol tävlade om platsen som ny SSU-ordförande.

Socialdemokraternas Jytte Guteland i Europaparlamentets plenisal.
Foto: Fredrik Persson/TT

Fredrik Kärrholm (M)

Expolisen Fredrik Kärrholm har gjort sig känd för att förespråka hårdare tag mot kriminella och stram invandringspolitik, och blir nu riksdagsledamot för Moderaterna. Från 2009 till 2021 jobbade han som polis, bland annat i Stockholmsförorten Rinkeby, för att därefter gå in i näringslivet. För två år sedan släppte han boken ”Gangstervåld: Den nya brottsligheten”.

Moderaterna får 17 nya namn i riksdagen, däribland de lokala topparna Christian Sonesson från Staffanstorp och Oliver Rosengren från Växjö.

Moderaternas Fredrik Kärrholm är tidigare polis i Rinkeby och förespråkar hårdare straff.
Foto: Nicklas Thegerström

Elsa Widding (SD)

Civilingenjören Elsa Widding lägger många år i energibranschen bakom sig när hon nu blir sverigedemokratisk ledamot i riksdagen. 2009 försökte hon, som tjänsteman på näringsdepartementet, stoppa Vattenfalls uppmärksammade köp av energibolaget Nuon. Hon driver Youtubekanalen ”Klimatkarusellen” och har skrivit en bok med samma namn. Som klimatdebattör ifrågasätter hon FN:s klimatpanel och beräkningar om uppvärmningen.

Sverigedemokraterna får 21 färska ledamöter i riksdagen. Bland namnen finns den före detta socialdemokraten Nima Gholam Ali Pour och Europaparlamentarikern Jessica Stegrud.

Sverigedemokraternas Elsa Widding på en tidigare pressträff om SD:s energipolitik.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mauricio Rojas (L)

Mauricio Rojas är en nygammal ledamot som återvänder till riksdagen efter 14 år. Den chilensk-svenske politikern var 2018 kulturminister i Chile, men tvingades avgå efter bara några dagar då han i en bok kritiserat ett museum i Santiago som belyser Pinochetdiktaturens övergrepp. Han var integrationspolitisk talesperson för L under början av 2000-talet, och blev i fjol ny integrationspolitisk rådgivare till den tidigare L-ledaren Nyamko Sabuni.

Fem nya namn tar plats bland Liberalernas riksdagsledamöter, som den avgående Luf-ordföranden Romina Pourmokhtari och Stockholms regiontopp Anna Starbrink.

Liberalernas Mauricio Rojas blev 2021 integrationspolitisk rådgivare till den tidigare L-ledaren Nyamko Sabuni.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Elisabeth Thand Ringqvist (C)

Civilekonomen Elisabeth Thand Ringqvist pekas nu ut som en möjlig efterträdare till C-ledaren Annie Lööf. Hon rörde sig redan i början av 2000-talet i Centerpartiets toppskikt – bland annat som kanslichef i riksdagen och politiskt sakkunnig åt den tidigare C-ledaren Maud Olofsson när hon var näringsminister. Mellan 2011 och 2015 var Thand Ringqvist vd för intresseorganisationen Företagarna.

Centerpartiet får sju nya ledamöter – bland dessa den lokala C-toppen Muharrem Demirok från Linköping och den återvändande riksdagsledamoten Stina Larsson som tidigare varit ersättare.

Näringslivs-vd:n Elisabeth Thand Ringqvist (C) tar sig in i riksdagen.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Daniel Helldén (MP)

Stockholmspolitikern Daniel Helldén har varit trafikborgarråd i ett rödgrönt styre (2014–2018) och i ett blågrönt (2018–2022) i huvudstadskommunen. Han har bland annat drivit på för fler cykelbanor i Stockholm och en nedläggning av Bromma flygplats. Han har flera gånger riktat kritik mot MP-ledningen, bland annat för strategin att bredda fokuset från miljö och klimat.

Miljöpartiet får tio nya namn i riksdagen, däribland språkröret Märta Stenevi och den tidigare kulturministern Amanda Lind.

Miljöpartiets Daniel Helldén byter lokalpolitiken mot riksdagen.
Foto: Anette Nantell

Bland de fem nykomlingarna från Vänsterpartiet finns Nadja Awad som tog sig förbi förstanamnet Johan Stolpen med hjälp av personröster. Bland Kristdemokraternas fem nya namn finns Lili André, som är den första KD-riksdagsledamoten från Gävleborg på 16 år.

Läs mer:

Två kandidater kryssade sig in i riksdagen

SD:s toppnamn i Stockholm tackar nej till riksdagsplats

De kryssades in i riksdagen

Ämnen i artikeln

Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt