Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-08 08:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/har-ar-talmannens-tidsplan-for-regeringsbildningen/

SVENSK POLITIK

Här är talmannens tidsplan för regeringsbildningen

Talman Andreas Norlén föreslår Magdalena Andersson en andra gång.
Talman Andreas Norlén föreslår Magdalena Andersson en andra gång. Foto: Lisa Mattisson

Talman Andreas Norlén har än en gång föreslagit Magdalena Andersson (S) som statsminister. Det här är hans tidsplan fram till ett möjligt regeringsskifte.

Dagen efter ”superonsdagen” – då Magdalena Andersson både valdes till statsminister och bad om att entledigas – föreslog riksdagens talman Andreas Norlén henne som statsminister igen.

– För att minimera skadorna på förtroendet för institutionerna och partierna vill jag genomföra en ny statsministeromröstning så fort det bara går, sade han på en pressträff på torsdagen.

Han höll fram att han under samtal med partiledarna fått besked om att de inte ändrat uppfattning i regeringsfrågan – och stödjer samma statsministerkandidat som de gjorde under onsdagen.

Eftersom riksdagen accepterade talmannens förslag på onsdagen räknas detta som en ny process, meddelade Andreas Norlén på pressträffen. Om Magdalena Andersson mot förmodan inte skulle väljas på måndag, har talmannen ytterligare tre försök på sig att föreslå en statsminister som kan accepteras av riksdagen under Sveriges 53:e regeringsbildning. Annars måste ett extraval hållas inom tre månader.

Bordläggning och statsministeromröstning

Klockan 15.20 på torsdagen nominerade talmannen Magdalena Andersson som statsminister i riksdagen. Förslaget skulle då bordläggas en första gång, och en gång till på fredagen. Riksdagsledamöterna får genom bordläggning möjlighet att ta del av förslaget innan kammaren fattar beslut.

På måndag den 29 november kommer riksdagen än en gång rösta om Magdalena Andersson som statsminister. Omröstningen ska ske klockan 13.

Såväl Miljöpartiet som Centerpartiet och Vänsterpartiet har sagt att de kommer släppa fram Andersson i en ny omröstning.

Skifteskonselj

Om Magdalena Andersson blir vald kommer en skifteskonselj sannolikt att äga rum på tisdag nästa vecka, meddelade Andreas Norlén på torsdagen. Men han bad om att få återkomma med ett definitivt besked.

På konseljen vid slottet sker det formella regeringsskiftet, och kungen – statschefen – konstaterar att skiftet har skett.

Fram till skifteskonseljen sitter Stefan Löfvens övergångsregering kvar, med både socialdemokratiska och miljöpartistiska ministrar.

Regeringsförklaring och ministerlista

Före skifteskonseljen ska Magdalena Andersson, om hon blir vald, avge en regeringsförklaring och lämna en ministerlista till riksdagen. Det kommer alltså också sannolikt att ske på tisdag.

Hon måste åtminstone tillsätta en ny finansminister och näringsminister, eftersom både hon och Ibrahim Baylan lämnar över sina portföljer. Därtill sitter i dag fem MP-ministrar i regeringen som måste ersättas eftersom Miljöpartiet meddelat att det lämnar regeringen.

Läs mer:

Talmannen föreslår Magdalena Andersson (S) igen

Damberg favorit att bli ny finansminister

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt