Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/har-huggs-skog-ner-for-att-varma-svenska-hem/

1 min 38 sek. Skogar kalhuggs och eldas upp som bränsle. DN inleder i dag en granskning av biobränslepolitiken som skulle göra Sverige till klimathjälte, och börjar i Estland – där skog huggs ner för att värma svenska hem.
SVENSK POLITIK

Här huggs skog ner för att värma svenska hem 

Skogar kalhuggs och eldas upp som bränsle.

Samtidigt hävdar branschen att det bara är restprodukter från industrin som bränns.

DN inleder i dag en granskning av biobränslepolitiken som skulle göra Sverige till klimathjälte, och börjar i Estland – där skog huggs ner för att värma svenska hem.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 8 It-konsulten Mark Zirk på ett kalhygge intill hemmet i Haanja naturreservat.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 8 Ett av de många kalhyggen DN passerar under resan genom Estland.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 8 Stockar utanför pelletsfabriken i södra Estland. Företrädare för biobränslebranschen hävdar att det bara är restprodukter som eldas för energi.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 8 Tidigare stod det en ”värdelös” skog här – om man frågar Göran Westerlund, som arbetar för pelletsbolaget Graanul. För Mark Zirk är det en sorg att skogarna i naturreservatet där han bor huggs ner.
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 8 Ett tunt lager av snö har lagt sig över bergen av sågspån. Där under finns en bilväg – sågspånshögarna är så stora att fabrikens fordon kan köra i dem.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 8 När DN kör från Tallin i norr till Haanja naturreservat i sydost passerar vi hela tiden kalhyggen. Ofta är de små, men många i närheten av varandra. Avverkningarna i Estland har tredubblats de senaste tio åren.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 8 ”Om det fortsätter i den här takten kommer det inte finnas någonstans att hugga längre om bara några år”, säger Mark Zirk. Här syns tjocka stammar intill ett kalhygge som DN passerar under resan i Estland.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 8 It-konsulten Mark Zirk som lämnat storstaden för de sydliga skogarna, efterfrågar måttfullhet: ”Den renaste energin är den vi inte använder”, säger han.
Foto: Anders Hansson